Нюйоркски съдия постанови, че общината на Ню Йорк не може да забрани сладките газирани напитки в опаковки от 470 мл, защото това би било произвол, предадоха световните агенции.

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг се готвеше да въведе забраната от днес, но решението на манхатънския съдия Милтън Тинглинг нанася тежък удар на намерението на кмета да се бори със затлъстяването, посочва АФП, цитирана от БТА.

Блумбърг каза, че ще обжалва възможно най-бързо.

"Смятаме, че имаме законната власт и отговорността да се борим срещу причините на епидемията от затлъстяване, която убива 5000 нюйоркчани годишно", написа общината в Туитър.

Кметът обяви през май миналата година, че се готви да забрани сладките газирани напитки в големи опаковки и това щеше да бъде "премиера" за американски град.

Намерението на Блумбърг предизвика ожесточени спорове, петиции и кампании в печата и от двете страни. Индустрията на газираните напитки се вдигна на оръжие срещу замисъла на нюйоркския кмет. Някои го обвиниха, че посяга на свободите и заявиха, че не е работа на общината да решава какво да пият хората.

Други се усъмниха в ефикасността на подобна мярка и казаха, че тя няма да ограничи епидемията от затлъстяване. Имаше и мнения в подкрепа на кмета, който подчертава, че преди трийсет години стандартът за газирана напитка е бил 200 мл, след това е станал 350 и сега 470.

Нерядко може да се видят млади американци с огромни еднолитрови опаковки газирани напитки.

Над половината жители на Ню Йорк - 58 на сто, са затлъстели или с наднормено тегло, включително 40 на сто от учениците в държавните училища.

Забраната, замислена от кмета, не се отнасяше за всички продажби - тя трябваше да бъде въведена в заведенията за бързо хранене, в кината, стадионите и ресторантите и да засегне опаковките от 470 и повече милилитра, енергийните напитки, питиетата за спортисти, плодовите фрапета и гигантските опаковки свръхподсладени напитки на основа на кафе или чай.

Coca-Cola не носи отговорност за затлъстяването на американците, коментира миналата година изпълнителният директор на компанията Мухтар Кент по повод предложението на Майкъл Блумбърг да се ограничи потреблението на напитки със съдържание на захар.