Държавната Дума на Русия разглежда на първо четене законопроект за налагане на глоби до 200 000 рубли (равни на около 5 000 евро) за пияни шофьори.

Законопроектът се внася по инициатива на председателя на комисията за сигурност и борба с корупцията в парламента Ирина Яровая. Тя предлага глобата за първо провинение да бъде 30 000 рубли, а при еднократен рецидив - 50 000 рубли.

За първо нарушение срокът за лишаване от свобода да е от година и половина до две, а при повторно провинение - до три години. Нееднократна злоупотреба с алкохол зад волана може да доведе до глоба до 200 000 рубли или размера на годишната заплата на нарушителя.

Като алтернатива се предвижда задължителен труд до 480 часа или принудителен труд до две години, или затвор до шест месеца. Ярова предлага и изменения в Наказателния кодекс, които да утежняват наказанията за предизвикване на катастрофа с жертви от страна на пияни шофьори, съобщи Дарик.

Ако има един загинал, срокът за лишаване от свобода да е от две до седем години, а при двама и повече загинали - от четири до девет години. Тогава се изключва полагането на принудителен труд и се лишава провинилия се от право да кара автомобил в продължение на три години.

Законопроектът предвижда също и видеозаснемане на алкохолните тестове.