Страната ни е осеяна с манастири, които през вековете са били пазители на българското самосъзнание и дух. Най-големият манастир у нас – Рилският – заема място в класацията на най-красивите манастири в света.

Ето и кои са най-красивите манастири на България, според екипа на Profit.bg:

Рилски манастир

Това е един от най-значимите културни паметници на България. Намира се в Рила планина, в близост до Благоевград. Това е най-големият български манастир. Той е на пет етажа, като само четири от тях са видими.

Манастирът е построен на мястото на стара постница през 927-941 г. от Иван Рилски и днес носи името на светеца. Кулата е най-старата запазена сграда в манастирския комплекс, като на върха й има параклис с ценни фрески от 14 век.

Троянски манастир

Това е третият по големина манастир у нас. Намира се на брега на река Черни Осъм, на 10 километра от град Троян. Основан е около 1600 г. от игумен Калистрат.

Църквата в комплекса е изрисувана със стенописи от Захари Зограф, най-известните от които са неговият автопортрет и „Колело на живота“ на външната й стена. В Троянския манастир е бил послушник и българският патриарх Максим, който e погребан в манастирската църква зад иконата на Св. Богородица Троеручица.

Преображенски манастир

Четвърти по големина в България, той е построен на бреговете на река Янтра, в близост до Велико Търново. Основан е по времето на Втората българска държава през 13-14 в.

През Турското робство е напълно разрешен, възстановен е през 1825 г., а основните постройки са издигнати в първата половина на 19 век от Кольо Фичето. Стенописите в църквата са дело на Захари Зограф. И тук той е оставил своя автопортрет, „Колело на живота“ и сцената „Страшният съд“.

Бачковски манастир

Това е вторият по големина манастир у нас. Намира се в долината на река Чая, на около 10 км южно от Асеновград. Манастирът е основан през 1083 г. от грузинци.

В двора му са погребани екзарх Стефан и патриарх Кирил. Манастирът има собствен музей, в който могат да се видят образци на църковното изкуство от различни периоди.

Черепишки манастир

Намира се в Искърско дефиле, в подножието на огромни скали с множество пещери. Основан е по време на управлението на цар Иван Шишман през Втората българка държава, но е бил разрушен при турското робство.

Манастирът е любимо място за Иван Вазов, където той е написал един от най-популярните са разкази - „Една българка“. В творбата е описана и светата обител. Красотата му е вдъхновила и Алеко Константинов, който го споменава в пътепис, а унгарският пътешественик Феликс Каниц го нарича "най-красивото място".

Басарбовски манастир

„Свети Димитър Басарбовски“ е скален манастир по поречието на река Русенски Лом, в близост до Русе. Построен е през Второто българско царство, като най-известният му обитател и вечен игумен е Свети Димитър Басарбовски. Споменат е в „История Славянобългарска“ на Пайсий Хилендарски.

Дряновски манастир

Намира се в близост до Дряново и Габрово. Основан е още по времето на цар Калоян, а на днешното място е възстановен през 1845 г.

Опожарен е по време на Априлското въстание, когато в него се крие четата на Бачо Киро. Днес е сред 10-те най-почитани светини на Българската православна църква.

Роженски манастир

„Свето Рождество Богородично“ е най-големият манастир в Пиринския край и е един от няколкото средновековни български манастира, сравнително добре запазени и до днес. Намира се в близост до село Рожен.

В манастира е сниман филмът „Време разделно“. На 200 метра от него е гробът на българския революционер Яне Сандански.

Гложенски манастир

Манастирът се намира в близост до село Гложене и град Тетевен. До него се стига по тесен път, който се изкачва високо в планината. Той е основан в началото през 1224 г. и е реконструиран през XV—XVI век.

Легендата разказва, че манастирът е построен от киевския княз Георги Глож, който дал името и на село Гложене. В близост до него се намира мястото, на което Васил Левски е основал първият революционен комитет.

В манастира се намира музей на Васил Друмев с монашеско име Климент, който от 1875 г. до смъртта си е митрополит на Търновската епархия. Там го заточва княз Фердинанд заради проповед против католицизма.

Драгалевски манастир

Разположен е над София в планината Витоша, на няколко километра от софийския квартал Драгалевци. Летописите сочат, че е основан в 1345 г. от цар Иван Александър и е сред четиринадесетте манастира, образуващи прочутата Софийската Света гора.

Снимки: Уикипедия