Продажбите на смартфони са във фаза на ускорен растеж, като само през тази година в световен мащаб се очаква да бъдат продадени 920 милиона смартфона, според изследователската компания IDC.

Като цяло през 2017 г. се очаква да бъдат продадени 1.5 млрд. смартфона, като две трети от мобилните устройства по света се очакват да са от такъв тип.

Този тип „умни телефони“ са станали неразделна част от ежедневието ни, като ги ползваме за всичко - от изпращане на email, до чат, игри, слушане на музика, четене на книги и дори гледане на телевизия.

Мобилно банкиране и ползването им като кредитни карти е друга функция, която става все по-популярна при този тип устройства.

Ето и какво още ще можем да правим със смартфоните в бъдеще, някои от нещата бяха представени на мобилното изложение в Барселона през този месец.

Повече забавления, докато шофираме

Все повече приложения ще намират смартфоните в автомобилите. Освен за традиционната навигация, те ще могат да бъдат използвани за приемане на музика онлайн, чрез Bluetooth, както и гласов подбор на най-подходящата песен във всеки един момент на шофиране. Това бе представено в новите концептуални автомобили на Ford.

Ще говорят японски

От японската компания NTT Docomo спечелиха приза "най-добър мрежови продукт" по време на изложението в Барселона, благодарение на приложение за Android, което ще предоставя превод в реално време и ще подпомага японските туристи да се разбират с местните по време на традиционните им пътувания. Други езици, за които ще бъде достъпно приложението, включват мандарин и корейски. Остава ни да чакаме да излезе и на български.

Ще си правите кафе от леглото

Последната мода в електрониката е да се правят устройства, които да могат да комуникират едно с друго. Да си пускате климатика от мобилния телефон, преди да се приберете, или кафемашината сутрин от леглото вече не е в сферата на научната фантастика, а нещо, което предстои да стане масово явление.

Новият Smasung Galaxy IV, например, може да се използва като универсално дистанционно за телевизор.

Ще ги ползвате под душа

От Fujitsu и Sony представиха водоустойчиви модели телефони, които могат да издържат до 30 минути под течаща вода. Успокоението е за тези, които често разливат кафето си върху телефоните си или ги изпускат в басейна, например.

Все едно сте на кино

От Dolby Sound са внедрили последните мобилни аудио технологии за мобилни телефони, което ще позволява на потребителите да изживяват звуков ефект, подобен на този в кината. Като добавим към това и все по-добрите HD екрани, мобилните телефони ще предоставят относително добро „киноизживяване“.