Тота Христова Димитрова е жител на град Русе и баба на двама внука (момче и момиче) и четири правнука (три момичета и едно момче). Това, което я отличава, е фактът, че днес се присъединява към не особено многолюдния клуб на столетниците в България.

Макар че за нея няма нищо особено в това да станеш на сто години, или поне не особено по-различно от това да си на 99, програмата й днес се отличава значително. Тя е облечена в празнични дрехи, за да посрещне представители на общината, които ще й връчат грамота и подарък торта.

Ето и какво споделя столетницата в специално интервю за Profit.bg:

Израснали сте в род на столетници. Разкажете ни нещо повече за семейството си.

Бяхме седем деца, като само аз съм жива. Аз съм и най-малката. В семейството ми имаше няколко столетници, като майка ми почина на 105-годишна възраст.

Как минава денят ви днес?

През деня чета, плета, домакинствам, колкото мога. Когато е топло, се разхождам до пазара.

Какви са любимите ви храни и с какво се храните най-често?

Пия чиста изворна вода от близкото аязмо край Русе, местността "Текето". Храня се с готвена храна, пийвам по 50 гр мента вечер с малко захар.

Какво мислите за алкохола и цигарите?

Не пуша, алкохол с мярка и по малко.

Какво мислите за днешната младеж?

Не мога да кажа.

В кои години животът в България е бил най-добър, според вас?

Когато бях млада. Работех, ходех на почивка, летяла съм със самолет. Сега стоя вкъщи и най-много на терасата. Доволна съм от живота. Синът ми е край мен и ми помага.

P.S: От запознати знаем, че баба Тотка (както й казват внуците) само допреди година-две четеше без очила (любовните й романи са й любимо четиво), а до преди два-три месеца ходеше сама до пощата, за да си взема пенсията (трябва да се спомене, че пощата е на около километър и половина от мястото, където живее).

Дори и през зимата синът й и внуците й трудно я удържат да ходи в поледицата до магазина. Пие изключително малко лекарства.

Тя си има точен режим на хранене (винаги обядва в 12 ч. и вечеря в 18.30-19 ч.), като всяка нейна сутрин започва с мляко с бисквити.

В секцията й винаги има скрити сладки лакомства, а на видимо място има снимки на сина си, внуците и правнуците си, както и на бившия президент Георги Първанов, за когото неведнъж е казвала, че е „красив мъж“.