След като през миналата седмица станахме свидетели на манипулация на индекса на „сините чипове“ SOFIX поради залози при букмейкър, вчера видяхме погубването на друг основен роден индекс - BG40, който се задвижи в ритъм с акциите на слаболиквидното ЧЕЗ Разпределение АД, коментира за Profit.bg Николай Ваньов, брокер в Инвестбанк.

Проблемите на БФБ са много и все повече започват да тежат на пазара – ниска ликвидност, липса на публични компании, непрозрачност, мажоритари.

Всички те са определящи за дългосрочния тренд – спад поради липса на доверие.

Политическата криза, чието развитие тепърва предстои да видим, както и общата нестабилност в страната, допълнително спомагат за негативните очаквания на цените на българските акции.

През следващите дни и седмици до края на март основна движеща сила на БФБ ще са одитираните отчети на публичните компании.

Големи изненади не се очакват, но опитът от минали години показва, че не е и изключено да видим някои сериозни корекции. Като цяло обаче сериозни движения, свързани с повишение на ликвидността, не могат да бъдат предвидени.

Това, което със сигурност няма да видим, за съжаление, е воля и опит за премахване на отбелязаните абсурди.

А докато те не бъдат таргетирани, не можем да очакваме и започване на трансформирането на родния капиталов пазар в един по-висок етап от неговото развитие.

* Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка/продажба на ценни книжа.