2013 г. е последната, в която нивите у нас ще раждат милионери от евросубсидии. Кампанията по кандидатстването за помощите стартира на 11 март.

За обработваните земеделски земи ще бъдат раздадени общо 1.082 млрд. лева. Финалният срок за заявления е 15 май, но има и втори шанс за най-закъснелите.

Те могат да подадат своите заявления и до 10 юни, но всеки ден забавяне ще топи субсидията с по 1%. Добрата новина е, че помощта расте с 5 лв. до 30 лв. на декар. За сравнение, през 2012 г. субсидиите бяха общо 923.6 млн. лв., а помощта за декар бе 25 лв.

За последно фермерите ще получават субсидии за цялата земя, която обработват. От 2014 г. Брюксел въвежда "таван" за евросубсидиите - един земеделец ще може да получава до 300 000 евро на година, независимо колко земя обработва.

Очаквано и през изминалата година първенец по усвояване на тези субсидии в България бе предприемачът Светлозар Дичевски, който чрез пет дружества получи над 21.3 млн. лв. плащания за площ.

Право да получават помощ имат всички земеделци с поне 10 дка ниви и минимум 5 дка плодни градини. Както "Труд" вече писа, покрай смяната на правителството фонд "Земеделие" забрави да обяви старта на кампанията по кандидатстване.

Макар че сигнализирахме за това в края на миналата седмица, ведомството все още не се поправя. В момента на сайта на фонда има само банер с указания, но за изминалата кампания за 2012 г.

Освен субсидиите за ниви, от 11 март до 10 юни текат и сроковете за кандидатстване за подпомагане на производителите на плодове, тютюн и животни.

Право на субсидии по тази схема имат производители, които са произвеждали пресни ягоди и малини за преработка и са били одобрени за подпомагане през 2008 г. Очаква се помощта за декар да е 44.98 лв. Традиционно за тази помощ кандидатстват около 115 души.

Други 15 млн. лв. предстои да се раздадат на производители на качествени плодове и зеленчуци. Парадоксът е, че стартира кандидатстването за тази година, а все още не са изплатени субсидиите по схемата за миналата година. Плащането се забави заради агенцията по храните, която закъсня със сертифицирането на плодовете и зеленчуците.

Право на помощта имат производители на домати, краставици, пипер, ябълки, череши, праскови, нектарини. Право на подпомагане имат стопани с поне 4 дка зеленчуци или 5 дка с плодове.

За да се вземат реално парите, производителите трябва да спазват строги правила, които звучат и доста комедийно. Например производителите на череши трябва да са ги предложили задължително с дръжки и с големина поне 2 см в диаметър.

100 млн. лв. ще се изплатят за животни. Помощта за една крава е 200 лв., за бивол - 350 лв., за коза или овца - 80 лв. Сега е времето тютюнопроизводителите да кандидатстват за премии, които ще им бъдат изплатени през пролетта на 2014 г.

Общо за тях са заделени 73 млн. лв. Добрата новина за производителите е, че след 2014 г. най-вероятно ще има евросубсидии за тютюна.