Британски изобретател създаде кола, която се движи само със студен въздух.

Питър Диърман трансформира 25-годишния си автомобил Vauxhall Nova, така че да се движи без бензин и без акумулатор. В багажника му е инсталирал буренце за бира, което зарежда с втечнен въздух.

Има и резервоар за антифриз, който осигурява обмена на топлина. Изобретателят така е променил двигателя, че вместо в него да се създава енергия, той поглъща енергия от атмосферата и така задвижва колата.

Въздухът се втечнява при температура минус 183 градуса Целзий. В автомобила на Диърман, когато въздухът влезе в двигателя, той се разширява до газообразно състояние и задвижва буталата.

"Това е правено и преди, всъщност много пъти - каза Диърман. – Тайната на моя двигател е в това, веднъж като се затопли въздухът, да се поддържа топъл, докато се разширява. Ако се охлади, се свива и ефикасността се губи".

От автомобила няма никакви вредни емисии. Двигателят е много лек и автомобилът с него ще е много евтин. Той може да е дори от пластмаса. Липсата на акумулатор спестява употребата на редки метали, съобщи bTV.

Скоро домашното изобретение на Диърман ще получи професионален вид. Към него прояви интерес инженеринговата компания "Рикардо". Тя участва в дизайна на двигатели за реномирани марки, сред които и McLaren.