До 15% от средствата за директно подпомагане на фермерите ще може да се отделят за уязвими сектори като животновъдство, овощарство и зеленчукопроизводство. Това съобщи земеделският министър проф. Иван Станков след завръщането си от Съвета на министрите по земеделие в Брюксел, пише вестник "Стандарт".

Над 80% от предложенията на България за реформата в ОСП са приети, посочи той. Едно от най-важните решения, които са взети, е възможността за прехвърляне на пари от Програмата за развитие на селските райони към директно подпомагане за единица площ след 2014 г.

Първоначалното предложение за прехвърляне на средства беше в размер на 5%, докато България е защитила този процент да е до 25 на сто, посочи проф. Станков. Ще бъде запазена и възможността за подпомагане на лозаро-винарския сектор със средства от националния бюджет.

Биоземеделците пък ще имат възможност да намалят срока, за който се задължават да изпълняват зелени практики в нивите си. В момента той е 5 години, а в бъдеще ще може да се договаря и по-кратък срок. Той ще трябва да се определя с обосновано решение на всяка от страните членки на ЕС.

Страната ни успя да спаси 1 млрд. лв. от ЕС, които бяха заплашени заради забавяне на плащанията, каза вече бившият зам.-министър на земеделието Светлана Боянова. Тя предаде на наследничката си Снежана Благоева папка с отчет какво е свършено по въпроса с усвояване на европейските субсидии през мандата на кабинета "Борисов".