След 6-месечно прекъсване работата на Националния съвет за тристранно сътрудничество ще бъде възстановена. Той е свикан от вицепремиера и министър на труда и социалната политика Деяна Костадинова. На срещата ще присъства и служебният премиер Марин Райков. Тристранката за първи път ще се предава пряко на сайта на Министерски съвет.

Вижте още: Вицепремиерът Деяна Костадинова ще бъде председател на Тристранката

На нея ще бъдат обсъдени спешните социални мерки, които трябва да предприеме кабинетът.

В сряда премиерът обяви, че държавата ще намери резерв в бюджета, за да осигури средства за подпомагане на най-уязвимите социални групи, припомня БНТ. Предвижда се за безработните да бъдат заделени 36 милиона лева по програми за заетост.

Семействата с деца с увреждания ще получат еднократна помощ, като предвидените за това средства са 1 милион лева. Ще бъдат компенсирани и хората, с доходи малко над определените параметри за отпускане на енергийни помощи.

Синдикатите настояват от 1 април минималната работна заплата да се вдигне от 310 на 340 лева. От КТ „Подкрепа” искат още до края на годината сумата за майчинство да се изравни с минималната заплата и да се дефинира категорията „Енергийна бедност". От КНСБ предлагат еднократна енергийна помощ, добавка от 20 лева за хората с най-ниски пенсии и от 40 лева на месец за най-бедните, заети в бюджетната сфера, както и спешно разкриване на 25 хиляди временни работни места.