Македонският град Крива паланка се намира в подножието на Осоговската планина. Той е само на няколко километра от гранично-пропусквателния пункт с България Деве баир.

От Кюстендил се намира на 40 километра, а от столицата на Македония – Скопие, е на 100 км. Градът е разположен на двата бряга на Крива река. В центъра му се намира Старата чаршия, която се отличава с красивата си архитектура.

В събота в града се организира голям пазар на плодове и зеленчуци, на който могат да се намерят домашно произведени продукти. Подобен има и в съседното селце Ранковце.

Забележителности, които трябва да видите:

Една от забележителностите на града е църквата „Свети Димитър“, която е построена през 1833 г.

Манастирът „Свети Йоаким Осоговски“ се намира на 2 км от Крива паланка. Това е един от най-посещаваните манастири в страната.

Част от манастирския комплекс са две църкви - „Св. Божия Майка“ и „Св. Йоаким Осоговски“, в която се намират тленните останки на Св. Йоаким.

Впечатляващи са стенописите, направени от Димитър Андонов Папрадишки.

Храна, която трябва да опитате:

В близост до града се намира ресторант, който се състои от няколко сгради, като повечето от тях са разположени във водите на езеро. Едната е построена във формата на кораб.

Тук можете да опитате традиционните македонски плескавици. Тавче-гравче пък е вкусен печен боб.

За децата има мини-зоологическа градина и детски кът. Рибарите пък могат да се възползват от езерото. Гледката на плуващите в него лебеди също не е за изпускане.

Важна информация, която трябва да знаете:

В Република Македония българите пътуват само с лична карта и не е необходим международен паспорт. Трябва обаче да имате зелена карта за автомобила.