60 млн. лева без ДДС ще плати Министерството на финансите за отпечатването на нови бандероли за алкохол и тютюневи изделия за срок от 5 години. Обществената поръчка за печатане на бандеролите е спечелена от Българската народна банка.

Тя ще получи 46 млн. лв. за отпечатването на бандероли за цигари и 14 млн. лв. за стикери за алкохол, сочат данните на Агенцията за обществени поръчки. Очаква се годишно да бъдат отпечатвани по около 1 млрд. бандероли за цигари и 120 млн. стикера за алкохол.

Действащият в момента договор за отпечатване на бандеролите изтича в края на годината и от 2014 г. те ще имат и нов дизайн, научи "Стандарт". Вероятно ще бъдат въведени и различни защити, за да бъдат по-трудни за фалшифициране.

БНБ ще отпечатва и доста други ценни книжа през следващите пет години. Всяка година БНБ ще отпечатва около 200 млн. броя билети за "Бинго" (общо за 1.5 млн. лв. за петгодишния период), 25 млн. броя билети за вход, 40 млн. билета за пътуване, 4 млн. билета за паркинг, 1 млн. билета за автовлакче. Така общата стойност на цялата поръчка става 63 220 000 лева без ДДС.

Министерството на финансите всеки момент ще избере и фирмата, на която ще й бъде възложено по ЗОП да произведе и достави специализирана хартия за акцизните бандероли. Изискването към хартията е да е нефалшифицируема.

Освен това кандидатът трябва да гарантира, че хартията с договорените параметри и характеристики ще се произвежда само за Министерството на финансите. Приблизителният обем на специализираната хартия за бандероли за цигари е до 450 тона, а за алкохол - до 120 тона, като тези количества ще стигнат до края на 2017 г.

Докато БНБ ще има право да възложи 40% от поръчката за бандероли за цигари и 31% от бандеролите за алкохол на подизпълнители, то производителят на специализираната хартия ще трябва да достави сам цялото количество.