Освен здравословното състояние и семейното положение има още един много важен фактор – работното място. Със сигурност всеки човек се вълнува от намирането на най-точната за него работа, тъй като тя е важно условие за цялостното ниво на удовлетворение.

Ако все още разчитате само на вестниците, за да си намерите работа, вероятно няма да постигнете успех. Днес трябва много повече да звъните по телефона, да пращате имейли със CV-то си и най-важното – да говорите лично с бъдещия си потенциален работодател.

За да си намерите добра работа, е необходимо не само да разполагате с изрядно написана професионална биография, но и да сте на правилното място в точния момент – конкуренцията става все по-голяма. Директният контакт е много важен, затова на интервютата се възлага голямо значение при подбора на кадри.

1. Опитвайте се да създавате контакти още на предната си работа, вместо да разчитате само на сайтовете за работа.

2. Не вярвайте на всичко, което прочетете. Някои обяви за работа в онлайн медиите реално не търсят нови служители. Един трик: докато разглеждате десетките традиционни работни места в печатните и електронните медии, събирайте информация за работодателите.

3. Напишете между пет и десет кратки изречения, в които описвате професионалния си опит и силните страни, с които се отличавате. Съсредоточете се върху шестте примера, с които можете да докажете защо сте по-добри от останалите кандидати. Предложете на бъдещия си работодател как можете да помогнете за увеличаване на печалбите или подобряване на състоянието на заетостта на лицата, отговорни за взимането на решения.

4. За намирането на най-добрата работа е важно да следвате свой стриктен план. Определете си четири седмици, в които ще можете да отделяте по няколко часа на ден, за да проучвате обявите за работа.

5. Определете добре каква е целта ви и с колко фирми сте готови да говорите. Започнете с една-две, докато стигнете до момента, в който говорите с четири до пет фирми на ден. Тази процедура става бърза и рутинна с времето, а вие трупате опит и разширявате обсега си.

6. Не бива да се отказвате от плана си, дори да ви се струва, че е време да смените стратегията. Обаждайте се всеки ден на различни работодатели и събирайте колкото се може повече и разнообразна вътрешна информация.

7. От съществено значение е CV-то, което пращате, да съдържа точна, синтезирана и кратка информация, която да се чете за секунди. Бъдете ясни и конкретни за причините, поради които превъзхождате конкуренцията си. Задължително трябва да пращате файловете си в PDF формат, както и да се съобразите с максималния размер на прикачените файлове – 3 мегабайта. Имената на файловете трябва да съответсват на съдържанието и да прибавите фамилното си име към заглавието.

8. По време на интервюто е особено важно да можете да говорите спокойно и синтезирано. Тренирайте вкъщи т.нар. „професионално съобщение“ за себе си, което казвате на работодателя си.

9. Не се ограничавайте до две или три насрочени срещи за интервю. Колкото повече покани за среща имате, толкова по-добре. Постарайте се да съберете максимален брой предложения, за да можете да изберете най-точното и желано от вас работно място.