Бразилският милиардер Айке Батиста е предупредил продавачите на късо, които залагат срещу неговите компании, че ще съжаляват за това, информира Bloomberg, позовавайки се на акуанта на Батиста в Twitter.

Запитан от други потребители на Twitter за падащите цени на акциите на неговите компании, Батиста написа на 23 март, че “слуховете и клюките са инструменти на продавачите на късо,” които ще “бъдат хванати със свалени гащи.”

Продавачите на късо вземат акции назаем и ги продават с цел да извлекат печалба на по-късен етап, след като ги купят на по-ниска цена.

Батиста се активизира в Twitter ден след цените на акциите на компаниите му бяха подложени на натиск на борсата в Сао Пауло на фона на опасенията, че губят достъп до финансирането, от което имат нужда, за да продължат да с инвестиционните си планове.

Акциите на OSX Brasil SA, която се занимава с корабостроене и предлага услуги в сферата на добива на петрол, поевтиняха със 17% до рекордно ниските 4.88 реала в края на търговията в петък. Цената на книжата на петролната компания OGX Petroleo & Gas Participacoes SA падна с 9.2%. Акциите й са поевтинели с 48% от началото на годината, докато тези на OSX губят 54% от стойността си.

Кредиторите на Батиста, чието лично състояние е намаляло с около 25 млрд. долара в резултат на спада в цените на акциите на компаниите му, настояват той да предостави допълнително обезпечение. OSX планира да емитира обезпечение облигации за 265 млн. долара през юни 2014 г., сподели източник, близък до компанията на 15 март.

На 22 март човек близък до холдинговата компания на Батиста EBX Group Co, заяви, че няма подобни изисквания за увеличаване на обезпечението.