Испания ще изпадне в още по-дълбока рецесия през тази година, а безработицата, която в момента варира около 26%, ще се покачи още повече в резултат на спукания балон на недвижимото имущество, съобщи централната банка в Мадрид.

Испанската икономика – четвъртата водеща в еврозоната след тези на Германия, Франция и Италия, ще се свие с 1.5% през тази година след спада от 1.4 през миналата.

Въпреки това тя ще се радва на "скромен отскок" през 2014 г., когато ще отчете растеж от 0.6 на сто вследствие на засиленото потребление, прогнозира банката в поредния си бюлетин, цитирана от БГНЕС.

Консервативният кабинет на премиера Мариано Рахой очаква брутният вътрешен продукт да намалее с по-малък процент през тази – 0.5 на сто, и да нарасне с 1.2 на сто през идната година. Но през миналата седмица правителството намекна, че може и да преразгледа своята позиция.

Испания изпадна за втори път в рецесия, след като не се възстанови напълно от колапса на имотния пазар, който се радваше на бурно развитие в продължение на десетилетие.