Световната банка: Скъпите храни водят до затлъстяване
Високите цени на храните карат най-бедните да се хранят с некачествени храни, които водят до затлъстяване, се посочва в доклад на Световната банка.
"Продължаващо високите цени на хранителните продукти имат роля не само за глада и недохранването, но и за затлъстяването. То се дължи на това, че хората с ниски доходи избират по-евтини, по-калорични и по-некачествени храни", се казва в доклада.
В него се посочва, че в бедните държави некачествената храна е на по-ниски цени и неправилното хранене с такива продукти води до затлъстяване, посочва Дарик.
Между октомври и февруари световните цени на хранителните стоки са намалели с 4%. Това е по-изразено при житото и при захарта, чиито цени са паднали с около 10%.
Въпреки това обаче те остават на много високи равнища и са само с 9% по-ниски от рекордните исторически стойности, достигнати през август миналата година, отбелязва Световната банка.
Финансовата институция изразява тревога и заради продължаващата несигурност при добивите и цените на селскостопанската продукция. В този контекст милиони хора продължават да страдат от т.нар. лошо хранене, подчертава банката, като посочва, че освен гладът и недохранването, затлъстяването е не по-малко опасно, тъй като води до тежки заболявания и дори преждевременна смърт.
Според последното мащабно изследване през 2008 г. хората с наднормено тегло по света са били близо 1.5 млрд. души. Световната банка счита обаче, че тази цифра може да достигне 2.16 млрд. души през 2030 г. От тях - 1.12 млрд. със затлъстяване.