Въпреки политическата неопределеност в страната, перспективи за борсов ръст не липсват. Това заяви в коментара си за Profit.bg Петър Пешев, брокер в "Бул Тренд Брокеридж".

Акциите на блу-чип компаниите, в лицето на Монбат, Софарма, ЦКБ, Адванс Терафонд, Стара планина холд, Неохим, няма да е изненада да регистрират дневен ръст във вторник, съдейки от сентимента по тези позиции напоследък.

Одитираните финансови резултати, които много компании ще представят, може да повлияят на пазарната оценка на съответна компания в двете посоки, в зависимост от това дали одитирните резултати са по-добри или по-лоши от предварителните, публикувани в отчета за четвъртото тримесечие.

Понижаващите се реални лихви по депозитите и случващото се в Кипър може да предизвикат вълна от търсене на алтернативна на депозитната доходност.

В този ред на мисли, очаквам през следващите дни и седмици част от депозитите в страната да си пробият път към пазара на финансови активи, както и към имотния сектор. Това не означава, че ще видим силни поскъпвания при депозитните алтернативи, но имат шанс да подобрят инвестиционния си имидж.

За и против инвестиции на борсата в момента

Индексите на БФБ се разделят в представянето си през месец март, като SOFIX (+0.59%) и BGREIT (+4.57%) отчитат ръст, а BG40 и BGTR30 губят 1.62% и 0.11%, респективно.

* Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка/продажба на ценни книжа.