Най-силно търсене на гарсониери, дву- и тристайни жилища в столицата се наблюдава в центъра и кварталите в престижните райони "Лозенец" и "Изток", сочат данните на сайта imot.bg.

Интересно е да се отбележи, че освен високия интерес от страна на клиенти, средната цена на квадратен метър в тях към момента е около 900-950 евро, а спрямо март 2012 г. и при трите се отчита спад средно с 2%.

Значително увеличение в цената се наблюдава в "Младост 1", който се нарежда на пето място, след "Стрелбище", в Топ 10 на най-предпочитаните столични квартали за покупка на имот.

Според анализатори причината са откритите нови метростанции, както и плановете за разделяне на първия лъч именно на метростанция „Младост 1” по посока Бизнес Парк София и столичното летище. Средната цена на квадратен метър е 879 евро, което е с 13% повече, в сравнение с март 2012 г.

В двата най-големи морски града интересът на клиентите не е съсредоточен в центъра. В морската столица най-предпочитани за покупка на жилище квартали са "Чаталджа" и "Чайка". Централната градска част остава едва на трето място.

"Левски" и "Спортната зала" са другите два квартала, които се включват в Топ 5 на най-предпочитаните квартали за придобиване на апартамент във Варна, посочват от imot.bg.

В Бургас класацията се оглавява от "Лазур". На второ и трето място са центъра и "Възраждане". И в двата района се отчита спад в цените от 4% за периода март 2012 - март 2013 г.

Центърът, "Кючук Париж" и "Кършияка" са на първите три места по най-предпочитани райони за придобиване на жилище в Пловдив. Спадът на цените при тях за разглеждания период е между 2% и 4%.