Шон “Диди” Коумс стана популярен в края на 90-те години, когато рапираше за желанието си да притежава Бенджамини, както още са известни 100-доларовите банкноти. Едно десетилетие и половина по-късно той вероятно трябва помисли за банкноти с по-голяма деноминация, за да демонстрира богатството си, пише сп. Forbes.

Диди заема първо място в тазгодишната класация на най-богатите хип-хоп изпълнители на изданието с лично състояние, оценявано на 580 млн. долара. По-голяма част от състоянието на основателя на Bad Boy Records идва от бизнес начинания, които не са свързани с музиката и по-конкретно с марката водка Ciroc, притежавана от Diageo.

Според споразумението с Diageo Диди получава осемцифрен дял от продажбите всяка година и ще получи деветцифрена сума, ако марката някога бъде продадена, а стойността на Ciroc никога не е била по-висока.

Второто място в класацията е за Шон “Джей Зи” Картър, чието състояние се оценява на 475 млн. долара. Той все още получава средства от мегасделки, като продажбата на модната марка Rocawear за 204 млн. долара през 2007 г. и договора си за 150 млн. долара с Live Nation, сключен на следващата година.

Той продължава да има дялове в Roc Nation, Carol’s Daughter, баскетболния отбор Бруклин Нетс и в новата зала на отбора Barclays Center, като в същото време влиза в нови партньорства с Duracell, Budweiser и D’ussé Cognac на Bacardi.

Челната тройка на най-богатите рапъри в света се оформя от Андре “Доктор Дре” Янг, който разполага с 350 млн. долара, благодарение основно на компанията си Beats, която произвежда популярните луксозни слушалки Beats by Dr. Dre.

Година след като продадоха 51-процентния си дял в компанията на HTC за 300 млн. долара през август 2011 г., Дре и неговите партньори изкупиха обратно част от него и инвестицията им продължава да носи сериозна доходност, което се дължи на невероятните 65% пазарен дял на Beats при сегмента на луксозните слушалки (над 99 долара).

Четвъртият най-богат рапър в света е Браян “Бърдман” Уилямс, който управлява империята си Cash Money/Young Money с лично състояние оценявано на 150 млн. долара.

Сред изпълнителите, които имат договори с неговата звукозаписна компания, личат имена като Дрейк, Ники Минаж и Лил Уейн (последният вече има лично състояние от над 100 млн. долара, но остава извън класацията през тази година). Наскоро Бърдман пусна модна линия на име YMCMB, както и водка наречена GT Vodka.

Петото място в класацията е за Къртис “50 сент” Джаксън със 125 млн. долара. Той е поредният майстор на създаването на брандове. По-голяма част от състоянието му идва от продажбите на неговата музика, рекламни стоки, видео игри и книги и особено от средствата, които получи от продажбата на дела си във Glacéau (собственик на VitaminWater) на Coca-Cola през 2007 г.

В момента той се опитва да дублира това постижение с компании като SMS Audio, неговият отговор на Beats на Доктор Дре и SK Energy, която се е прицелила към дела на лидера в сегмента на енергийните напитки 5-Hour Energy.

Когато е бил информиран от Forbes, че състоянието му ще бъде оценено на малко над 100 млн. долара, 50 Cent просто отговорил: “Това е супер.” След като е бил помолен да даде по-подробна информация, той заявил, че разполага с доста повече пари.