Разликата в продължителността и качеството на живота на европейците се задълбочава, показаха последните данни на Евростат и доклад на Европейската комисия. В България продължителността на живота на жените е най-ниската в Евросъюза - 78 години при средни над 83, мъжете живеят до 71 години, което е третата най-ниска продължителност на живота в ЕС.

От Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина свързват нивото на здравето на европейците с няколко фактора и здравната политика, провеждана от отделните държави във връзка с тях. Ето какво показват техните изследвания:

- Един от основните фактори, който влияе върху продължителността на живота в европейските страни, е борбата срещу тютюнопушенето. Цигарите остават основна причина за преждевременна смърт в Европа.

Ръстът на цените, ограниченията за тютюнопушене на обществени места и забраната за реклама на цигари се оказаха ефективна политика, която доведе до намаляване на броя на изпушените цигари.

- Отношението към храната- властите в Дания например напълно забраниха продажбата на продукти с хидрогенирани мазнини, смятани за основен виновник за заболявания на сърдечно-съдовата система. Във Франция бяха въведени данъци върху безалкохолните напитки. Напротив- нивата на преждевременна смъртност във Великобритания и Финландия се повишиха след понижаване на акциза върху алкохола. Смъртността от цироза в двете страни се е увеличила четири пъти от 70-те години на миналия век досега.

-Пътнотранспортните произшествия- разликата между Западна и Източна Европа е силно осезаема. Макар и да се предприемат мерки, по-високите нива на корупция водят до това правилата за движение по пътищата да се спазват по-малко, отколкото в Западна Европа. Най-безопасни са пътищата във Великобритания, където загиват 12 души при 1000 катастрофи, следват Германия - 13 жертви, Швеция и Австрия - 16. В България цифрите са съответно средно 118 загинали на 1000 катастрофи.