Европейците пушат най-много цигари и употрябват най-много алкохол, се казва в доклад на Световната здравна организация, според когото високите цени на цигарите и алкохола на Стария континент могат да ограничат смъртните случаи, които те причиняват.

Средно 27% от хората над 15-годишна възраст в 53-те държави, които съставляват регион Европа в Световната здравна организация, пушат. Процентът е по-висок, в сравнение с всяка друга част от света. Европейците също така консумират средно по 10.6 литра алкохол годишно, отново повече от всеки друг регион, според доклада.

Тези два навика имат основна роля за смъртните случаи от рак и сърдечни болести, които пък съставляват 70% от всички смъртни случаи, както и за болести, свързани с дихателните пътища, според Световната здравна организация. По-ниските цени се свързват с по-голямо търсене и вредните последици от пушенето и употребата на алкохол, според организацията.

И докато тютюнопушенето се свързва от години с рака, то също така увеличава рисковете за сърцето, показват проучвания. Употребата на прекалено много алкохол пък се свързва с увеличаването на риска от заболяване от рак, в това число рак на гърдата и на дебелото черво, както и от сърдечни болести.

Повече от половината от мъжете пушат в Армения, Беларус, Украйна, Молдова и Турция, докато употребата на алкохол е по-висока в Молдова, Люксембург, Естония и Чехия, според доклада.

Най-малко в Европа са пушачите в Швеция, Босна и Херцеговина и Исландия, докато консумацията на алкохол е най-ниска основно в страните с преобладаващи мюсюлманско население като Таджикистан, Турция и Азербайджан.

От Световната здравна организация очертават и някои разминавания в здравословното състояние на хората в региона. Докато средната продължителност на живота се е увеличила с пет години до 76 години в периода 1980-2010 г., за мъжете в Източна Европа тя намалява.

Продължителността на живота е най-ниска за мъжете в Русия (62.8 г.) и най-висока в Израел (80.1 г.). Жените са с най-малка продължителност на живота в Киргистан (73 г.) и с най-голяма в Испания (85 г.)

Икономическата криза в Испания обаче заплашва да повлия на това предимство, според Световната здравна организация. Като цяло всеки 3% ръст на безработицата се свързва с близо 5% ръст на самоубийствата и самонараняванията, според доклада. Една трета от всички безработни хора в Еврозоната са в Испания, където нивото на безработицата се очаква да достигне около 27% през тази година.

Умствените и поведенчески разстройства са най-много в скандинавските страни като Финландия, Исландия и Дания.

В Източна Европа пък в момента е най-бързо разпространяващата се епидемия от HIV в света. В някои източноевропейски страни нивата на преждевременна смърт от сърдечни болести се увеличават в разрез със световната тенденция, според доклада.

Жените в Русия правят по 951 аборта на всеки 1 000 раждания, което е два пъти повече, в сравнение с Румъния - страната с втория най-голям процент на абортите, според доклада. Броят на абортите в Русия е намалял повече от наполовина от 1993 г. насам, според Световната здравна организация.

Франция и Холандия заделят по близо 12% от БВП за здравеопазване, или най-много в региона, докато Тюркменистан харчи най-малко - 2.5%. За сравнение, САЩ заделя около 18% за БВП за здравеопазване, според прогнозите на правителството.