Техническите анализи се базират на повторение на историята. Раздел от техническия анализ залага изключително много на графичния, или на търсене на прилика в графиката на даден актив от минали периоди, които се очаква да се повторят и в бъдеще.

Широкият щатски индекс S&P 500 често се приема за барометър какво ще се случва на световните финансови пазари. Затова много професионални и непрофесионални инвеститори следят индекса от близо при вземането на своите решения.

Щатският индекс на „сините чипове“ регистрира исторически връх в края на миналата седмица, като много е вероятно днес отново да отбележи рекорд.

За това какво можем да очакваме от тук нататък ще се върнем назад в годините, за да проследим има ли графична сходимост при поведението му след достигане на исторически рекорд и от това да прогнозираме евентуалното му поведение в бъдеще.

Такава прилика откриваме при последните му два рекорда, достигани в рамките на последните 12 години.

След като индексът достига рекорд през 2000 година (при 1 527.46 пункта), той бележи дълбока и бърза корекция от 11.1 процента до 1 356 пункта в рамките на три седмици.

При техническите анализи се смята, че връх или дъно обикновено се отбелязват, когато станем свидетели на тест и неуспешен или на фалшив пробив. Именно такъв тест се развива в рамките на следващите четири месеца, като индексът достига на седем пункта от върха си, но неуспешният му пробив инициира началото на силно низходящо движение.

Затвърждаването и засилването на спада става, когато индексът пробива достигнатата си най-ниска точка при корекцията след регистрирането на исторически връх (втората червена линия на графиката, в случая нивото от 1 356 пункта).

Доста сходен, макар и малко по-различен сценарий, откриваме и при регистрирания исторически максимум през 2007година. Тогава корекцията е значително по-плоска (ставаме свидетели на спад от 7.7%) и се развива отново за три седмици. Разликата обаче е, че малко по-бързо ставаме свидетели на тест на върха (в рамките на три месеца), като дори има фалшив пробив и „мечи капан“ (макар и върхът да е пробит минимално в рамките на 10-на пункта).

Следва отново рязка обезценка, вследствие на финансовата криза и отвеждане на индекса до минимум от над 10 години. И тук низходящото движение се засилва след пробив на достигнатата най-ниска точка при корекцията, непосредствено след достигнатия исторически максимум (при ниво от 1 433 пункта).

Евентуално повторение на описаните сценарии може да се развие по следния начин. Регистриране на нов исторически връх през април, последван от бърза и рязка обезценка в рамките на три или повече седмици, което да отнеме от индекса между 7 и 12% до нива около 1 450 - 1 370 пункта.

Май е изключително ползотворен период за подобен сценарий, тъй като много инвеститори заключват печалбите си, следвайки правилото „продавай през май и си почивай“. Тези разпродажби могат да са последвани от лутане в тесни граници през летните месеци, за да станем свидетели на възстановяване и тест на постигнатия връх (който вече ще е ясен при какво ниво ще е) през септември или в началото на октомври.

Именно при този тест много инвеститори могат да използват да заемат частични къси позиции, близки до върха, което ще им позволи да поставят стопове в рамките на до няколко процента от стойността на индекса, за да се предпазят от евентуален фалшив пробив.

Същинските къси позиции би следвало да се откриват, когато се види, че пробивът е неуспешен (дори и при наличието на фълшив такъв) и индексът се понижи под най-ниската си стойност, достигната при корекцията от върха. Тогава може да се очаква и същинската обезценка на показателя.

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи