Президентът на Световната банка Джим Йон-ким определи днес целта до 2030 година на планетата да няма повече "крайна бедност", признавайки при все това, че постигането й ще изисква "изключителни усилия", предаде АФП, цитиран от БТА.

"Свят, в който няма бедност и икономическо изключване, е нашият приоритет (...). Постигането на тази цел ще изисква изключителни усилия. Кой обаче все още се съмнява, че усилието си заслужава?", заяви Йон-ким в реч във Вашингтон.

Президентът на СБ иска съотношението на хората, които живеят с по-малко от 1.25 долара дневно да намалее от 21 на сто през 2010 година до 3 на сто към 2030 година. През 2000 година международната общност вече бе определила осем цели за развитие на хилядолетието, които трябва да бъдат постигнато до 2015 година. Една от тях - бедността да намалее наполовина - бе постигната през 2010 година с "пет години по-рано", със задоволство отбеляза президентът на СБ.

В речта си Джим Йон-ким определи втора цел, която не е толкова количествена - да се увеличат доходите на 40 на сто от най-бедните слоеве от населението във всяка страна на планетата. За постигането на тези две цели, според президента на СБ, икономическият растеж ще трябва да се ускори особено в Югоизточна Азия и в Африка, южно от Сахара.

Джим Йон-ким посочи, че потенциални шокове, възпрепятстващи начертаните планове, могат да бъдат климатични катастрофи, нова финансова или продоволствена криза.