Европейската централна банка подготвя намаляване на лихвените нива, а вероятно и стимули, според Financial Times, цитиран от Дарик. Така изданието тълкува думите на президента на институцията Марио Драги, който вчера заяви, че е "готов да действа", тъй като икономическата слабост се разпространява към страните в еврозоната, които досега оставаха незасегнати от дълговата криза.

Драги разкри, че е имало "широка" дискусия в Управителния съвет на ЕЦБ за лихвената политика. Основният лихвен процент в еврозоната, въпреки че е рекордно нисък, все още остава над тези в САЩ, Япония и Великобритания.

"Имаше някои доста ясни намеци на пресконференция, че ЕЦБ се планира намаление" на лихвите, счита Кен Утрет, икономист в BNP Paribas, който посочва, че фразата на Драги - "следи много внимателно" референтната динамиката на цените, е била използвана от неговия предшественик Жан-Клод Трише, като сигнал за вероятно с намаление на лихвите.

Драги отбеляза, че обменният курс на еврото не е цел на ЕЦБ, въпреки че банката "взима предвид развитието на обменните курсове". Така той коментира влиянието на безпрецедентните мерки за количествени улеснения обявени от централната банка на Япония.

Инфлацията в еврозоната е под целевото ниво от 2%, в същото време безработицата е на рекордно високо, а 17-членния блок остава в рецесия. Основен аргумент срещу по-нататъшни намаления на лихвените проценти е фрагментацията в рамките на еврозоната на реалните лихвени проценти, плащани от бизнеса, които са много по-високи в страните от периферията.

Според много анализатори политиката на ЕЦБ не може да доведе до ефективно понижение на лихвите в страните, засегнати от кризата. Драги заяви, че банката търси "инструменти", които биха могли да бъдат използвани, за да се реши проблемът с финансовата фрагментация. "Събитията в Кипър засилиха решимостта на управителния съвет за подкрепа на еврото", каза Драги. "Благодарение на OMT и положителни заразата на финансовите пазари, сега сме в състояние да се справят със сериозни кризи, без превръщането им в екзистенциална и системни".