Ланс Армстронг планираше да се завърне в професионалния спорт през тази седмица в състезание по плуване от веригата Masters.

Според Джулиет Макур от New York Times обаче Международната федерация по плуване се е намесила и е забранила на Армстронг да участва на събитието, което на практика слага край на кариерата му на професионален спортист.

Бившият колоездач Армстронг, който е участвал в състезания по плуване в миналото, в момента има доживотно наказание за участие в олимпийски спортове заради употреба на допинг, което му е наложено от световната антидопингова агенция. Международната федерация по плуване пък се е съобразила с това наказание.

В този тип състезания по плуване няма допинг проби и много от участниците в него гледат на Masters като на състезание, което е просто за забавление, а него няма парични награди.

След като обаче щатската антидопингова агенция е научила за намеренията на Армстронг, се е стигнало до намесата на Международната федерация по плуване.

Не е ясно какво следва оттук нататък за Армстронг, който все още има силното желание да се състезава. Ако обаче Световната антидопингова агенция не намали наказанието на Армстронг, дните му като професионален атлет може би са приключили.