Facebook наложи такса за пращане на съобщения на популярни личности, които не са част от приятелите ви в социалната мрежа. Експериментът започна през декември миналата година в САЩ, но вече обхваща 36 държави, включително Великобритания.

Жителите на Острова, например, трябва да заплатят около една британска лира, ако искат да пратят съобщение на приятелката на принц Хари и цели 11 за местни знаменитости като олимпийския плувец Том Дейли, съобщава България от еър. От компанията потвърдиха провеждането на експеримента, но заявиха, че все още не са решили дали да го направят практика за цялата социална мрежа.

„Засега го тестваме върху малък процент от потребителите и не сме решили за какъв срок. Зависи от реакцията на хората - тя ще определи дали ще го приложим за цялата социална мрежа. Но дори да бъде въведено като масова практика, сегашните цени не са твърди и подлежат на промяна“, каза говорител на компанията.

Тарифата в момента се определя от различни фактори – например броя на последователите, както и таен „алгоритъм на славата“ на компанията.