Американският център за контрол на заболяванията и превенция CDC (Center for Disease Control and Prevention) изследва под микроскоп 35 круизни кораба, а резултатите се оказаха доста тревожни. Четири кораба не отговаряха на стандартите и не получиха нужните 86 от 100 точки, които са необходими, за да преминат теста. Представяме ви ги и ви съветваме да ги избягвате, в случай че не искате мечтаната райска почивка в открито море да се превърне в малък ад…

2000 пътници със стомашно-чревни инфекции? Този ужасен сценарий не е пресилен за кораба Celebrity Century… Това се е случило през януари, но вместо да бъде съобщено за него, са продължили да работят и са рискували появата на допълнителни инфекции. Здравните власти в САЩ са дали безмилостно едва 78 точки на кораба.

Вижте още: Проблемите на Carnival Cruises

Сестрата на Celebrity Century се казва Celebrity Summit и също не е събрала нужните точки, а едва 81. Основната критика за кораба е била, че болните членове на екипажа не съобщавали за своето състояние. Служителите са били в контакт с храни, които биват сервирани на пътниците. В допълнение са открити и проблеми в кухнята: насекоми в съдовете с вода, проблеми с водните филтри, както и с миялната машина.

Британският луксозен лайнер Golden Princess е с място за 2600 пътници. Оплакванията от него са подобни на тези от Сelebrity Summit – болни служители, които не съобщават, че са болни; хора от кухненския персонал, които докосват храната с пръсти; проблеми в басейните и в спа зоната. В следствие на всички тези проблеми, корабът също е събрал по-малко от 86 точки.

Елегантният кораб Seadream II е събрал 84 точки – ако имаше само още две, би издържал теста. Оплакванията от него са, че пречиствателната станция за питейна вода се използва и когато корабът е закотвен, което според CDC не е позволено и морската вода трябва да бъде "превръщана" в питейна само повреме на плаване.

Вижте още: Най-скъпият круиз в света