Бумът на круизите продължава. Около 1.4 милиона души са плавали по океани и морета с пътнически лайнери само през миналата година!

Над 300 са луксозните кораби по моретата, отделно около 800 са речни круизни кораби.

Туристите разбира се имат различни изисквания. Някои държат на луксозната атмосфера и ненадминато обслужване, други искат да има много развлечения и да е подходящ за деца, трети искат релаксираща уелнес почивка, а четвърти търсят тематичните пътувания.

Възниква тогава въпросът кои са най-добрите и как да изберем кораб? Отговор на това можете да намерите в класацията по категории на:

Най-добрият круиз за развлечения:

Norwegian Epic (Norwegian Cruise Line)

Огромни атракциони за деца и юноши, включително видео конзоли, игри, караоке и кино. Тинейджърите дори могат да се забавляват в младежкия нощен клуб Entourage.

Освен всичко това, това е първият луксозен лайнер с пързалка на борда - от 2010 г. На палубата има също стена за скално катерене, леден бар и дори въжен мост!

Най-добрият круиз за спорт и уелнес:

AIDA mar (AIDA Cruises)

На около 2 500 квадратни метра пътниците могат да се насладят на спорт и релакс. 34 от каютите са с балкон, а пет от апартаментите са с директен достъп до спа центъра.

Този уелнес оазис със стъклен покрив е проектиран като джунгла в Бали. В просторния спортен център има фитнес уреди и се предлагат най-различни курсове.

Най-добрият круиз за семейства:

Disney Fantasy (Disney Cruise Line)

На борда гостите могат да срещнат любимите си Дисни герои буквално на всеки ъгъл!

Круиз офертата е насочена главно към семейства с деца. Те могат да се забавляват на огромната водна детска площадка AquaLab или да се маскират като принцеси или пирати в Bibbidi Bobbidi Boutique.

Круизът с най-добър маршрут:

MS Hamburg (Plantours)

По-скоро малкият кораб (около 400 пътници) може да пътува до дестинации, където моретата се изчезват. През зимата той е в Арктика и Антарктика…

. …a през останалата част на годината е в големите езера в Северна Америка с многобройните си канали към Канада, но също така и Андите, Панама, Португалия или Корсика, както и Карибския басейн.

Круиз с най-добро обслужване:

MS Europa (Hapag-Lloyd)

Услугата е просто перфектна. Гурме ресторантът на този кораб е ръководен от тризвездния готвач Дийтер Мюлер.

В останалите части на кораба услугите са все така блестящи - отношението на екипажа е лично, но не натрапчиво! Обслужването е отлично, а така вкусната храна е двойно по-вкусна!

Круиз с най-добра кухня:

Silver Spirit (Silversea Cruises)

Тук услугата наистина е ол инклузив! На борда има напитки - дори шампанско - във всички барове, ресторанти и апартаменти. И всичко е включено в цената!

Един от шестте ресторанта е вино ресторантът Relais & Châteaux (на снимката) – първият и засега единствен такъв на круизен кораб! Отличен е и азиатският ресторант на кораба.

Речен круиз на годината:

A-Rosa Silva (A-Rosa Flussschiff GmbH)

Този кораб е с 2 палуби и половина, което го прави идеален за по-дълги пътувания - такива над 10 дни. За до 186 гости се грижи 50-членния екипаж.

Освен апартаменти, на кораба има и външен басейн и спа център. За кулинарните фенове има шведска маса с готвене на живо, кафе-ресторант и винарна.