От британски пощенски кораб през плаващ апартаментен комплекс до луксозен катамаран. До тези изключителни круизни кораби, дори самият гигантски океан изглежда скучен. Представяме ви най-необичайните крайцери:

China Star: луксозен кораб с двоен корпус

China Star е с необичаен дизайн за круизен кораб: той е с двукорпусен SWATH-дизайн (Small Waterplane Area Twin Hull). Визуално China Star прилича повече на ферибот, но всъщност е луксозен круизен кораб с дължина 131 метра и ширина 32 метра, с дванадесет палуби и място за 345 пътници. Сред необичайните характеристики на луксозния кораб са хидравлична платформа, която служи като поставка за плавателни съдове за спорт и развлечение. От тази година China Star отново работи като круизен кораб за компанията China Cruise Company със седалище във Wenzhou, Китай. Преди това е работила осем години като казино кораб и е носела имената Omar Star и Asia Star.

* Собственик: China Cruise Company

* Дължина: 131 метра

* Ширина: 32 метра

* Капацитет: 350 души

* Построен през 1992 г.

St. Helena: последният Royal Mail Ship

Пощенският кораб St. Helena пътува около атлантическите острови "Света Елена", както и до Кейптаун. Той е кораб на британската поща и пътува с британския флаг. Този кораб обаче е жизнено важен за местата, до които пътува, тъй като ги снабдява с хранителни и други продукти. На остров "Света Елена" планират летище чак през 2015 година.

Корабът служи също така като круизен кораб, на който туристите могат да се радват на особения нюх на пощенския кораб в Южния Атлантик. Има и развлечения на борда, а корабната компания организира и тематични круизи. Друга особеност е разписанието: пътниците могат да прекъснат пътуването си свободно и да останат на пристанището за няколко дни, а след това да се качат отново на борда.

* Собственик: St. Helena Line

* Дължина: 105 метра

* Ширина: 19,20 метра

* Капацитет: 128 души

* Построен през 1989 година.

Noorderlicht: чрез платната през леда

Историческият кораб "Noorderlicht" плава в арктическите води: от Шпицберген до Лофотен. Капацитетът на кораба е само 20 души. Особено приключенски са круизите, в които корабът се опитва да заобиколи Шпицберген напълно. В зависимост от състоянието на ледовете, това невинаги е възможно, но пък пътниците винаги могат да се наслаждават на девствената природа и полярните мечки. Корабът е реставриран през 1991 година, след дълъг период, в който не е плавал. От тогава плава под холандски флаг, с английски език на борда и с международна публика.

* Собственик: Ted van Broeckhuysen und Gert Ritzema

* Дължина: 46 метра

* Ширина: 6,50 метра

* Капацитет: 20 души

* Построен през 1910 година

David B: експедиция в Аляска

Това е най-малкият експедиционен кораб в Аляска: той е построен през 1929 година и е реставриран съвсем скоро. Вътре е отопляван с традиционни дървени печки, кабините са за най-много шест пътника, оборудвани са с тоалетна и мивка, а ваната и душът на борда са по един брой и са за споделено ползване. Телефонните връзки са рядкост по време на круиза, а интернет връзка няма почти никога, което е идеално за отпускане и почивка.

Историческият кораб David B е същинско преживяване сам по себе си: много от пътниците се кълнат в сънотворния ефект от типичните шумове на двигателя, помагащи за приятна следобедна дрямка. През нощта корабът обикновено не пътува, така че шумът не притеснява по-чувствителните гости. David B плава и на круиз експедиция в Аляска през фиордите и ледниците, а туристите могат да наблюдават китове. Специален тематичен круиз е и Learn to Cruisе, в който пътниците се учат на управление на самия кораб и на навигация.

* Собственик: Northwest Navigation Co.

* Дължина: 20 метра

* Ширина: 4,80 метра

* Капацитет: 6

* Построен през: 1929 г.

Aranui 3: с товарен кораб през Френската Полинезия

Райско пътуване до Френската Полинезия обещава пътническият и товарен кораб "Aranui 3" – от Таити до Маркизките острови. Kруизите са 14-дневни и дълги около 1500 километра, капацитетът на пътниците е 200 души, а корабът плава под френския флаг. Екипажът се състои предимно от местни жители, известни със своята топлина и гостоприемство. Името на кораба означава "голямата улица" и това е третият кораб с такова име. "Aranui 3" е построен в Румъния през 2000 година и за разлика от своите предшественици, е класифициран като пътнически кораб, поради сравнително големия си пътнически капацитет. Съответно отговаря на най-строгите международни Solas регламенти.

* Собственик: Compagnie Polynésienne de Transport Maritime

* Дължина: 117 метра

* Ширина: 18 метра

* Капацитет: 200 души

* Построен през 2000 г.

Grande Caribe, Grande Mariner: от кораба директно на плажа

Историята на двата кораба започва с един въпрос: защо е нужно да вземат пътниците от малък круизен кораб и да ги завеждат с лодки до плажа, като могат да слязат директно на него от кораба? Собствениците на тези кораби ги създават така, че пътниците да могат да слизат директно на плажа, тъй като благодарение на проектирането им, корабите могат да плават в непосредствена близост до брега. Изключителните кораби са с капацитет от 96 пътници и редовно плават около островите от Карибския басейн и Нова Англия, както и на канала Ери, река Хъдсън и Мисисипи. Построени през 1997 и 1998 година и реновирани през съответно 2009 и 2010 година, "Grand Caribе" и "Grande Mariner" плават под американския флаг, което също е рядкост за круизни кораби.

* Собственик: Blount Small Ship Adventures

* Дължина: 55 метра

* Ширина: 6 метра

* Капацитет: 96 души

* Построен през 1997 г. (Grande Caribe), 1998 г. (Grand Mariner)