Около 3.39 млн. японски автомобили по света с марките Toyota, Nissan, Honda и Mazda ще бъдат изтеглени заради проблеми с потенциално дефектна въздушна възглавница, съобщиха автомобилните производители.

Въздушната възглавница на засегнатите коли, произведени между 2000 и 2004 г., може да не се отвори правилно заради дефект в системата за надуване, обясниха от японското транспортно министерство.

Въздушните възглавници са били доставени на автомобилните производители от една и съща японска компания, уточниха от министерството за AFP.

Говорител на Toyota каза, че компанията ще изтегли от пазара 1.72 млн. автомобили – 320 хил. от Япония, 580 хил. от Северна Америка, 490 хил. от Европа и 340 хил.от други места на света. Засегнатите модели са седем: Toyota Yaris, Corolla, Avensis, Avensis Verso, Picnic, Camry, Lexus SC430

Honda от своя страна посочи, че броят на засегнатите автомобили от нейната марка достига 1.14 млн. по света. „Това е изтегляне, което ще засегне всички региони, на които имаме присъствие“, каза говорител на групата от Токио.

В групата на Nissan ще бъдат изтеглени 480 хил. коли, от които 137 хил. в Япония.

Mazda съобщи за малко повече от 45 000 коли, от които 4 400 в Япония дефектните въздушни възглавници

От Toyota и Nissan уточниха, че потенциално дефектните въздушни възглавници са произведени от токийсата компания Takata.