След покупката на жилище, тази на автомобил може би е една от най-големите, които правим в живота си. Затова решението за това какъв модел и марка ще изберем е от изключителна важност.

Няколко са направленията при вземане на такова решение, като, след като сме наясно какви са потребностите ни, е добре да сравним цените на различните модели, както и разходите за тяхното притежание.

При ценовото сравнение на два модела трябва, освен цената, която ще платим за тях, да вземем под внимание и обезценката им с времето, което е най-големият компонент в разходите по притежание на автомобила.

Както вече писахме, обезценката на различните модели и марки е различна във времето. За тези, планиращи да продадат закупения автомобил след пет години и да го заменят с друг, обезценката може да е ключов фактор във вземането на решението на кой точно модел да се спрат.

След като представихме кои са моделите, които се обезценяват най-много в първите 5 години след покупката, когато средната обеценка на возилата е най-голяма и достига 48%, време е да проследим и кои са тези, които губят най-малко от стойността си. Ето и кои са те, според изданието Investopedia.com:

Honda Fit

Това е един от най-новите компактни автомобила на японския производител, който печели все повече почитатели. Компанията предлага няколко разновидности на модела, сред които стандартен и спортен.

Може да се избира между автоматична и ръчна скоростна кутия. В стандартното оборудване са включени странични въздушни възглавници тип завеси, ABS и електронни задни стъкла.

Моделът е водещ по безопасност в класа си и се продава на цени в САЩ средно за 16 000 долара. Този модел е с продажна цена около 9 200 долара пет години след излизането си от автосалона, или обезценка от 42.5% за посочения период.

MINI Cooper

Моделът има ревностни почитатели и предлага на своите купувачи относително добра възвращаемост на инвестицията.

За петте години след своето излизане от салона автомобилът губи едва 40% от стойността си. Той е относително сигурен в класа си, като разполага с предни и задни въздушни възглавници и четири звезди за безопасност.

Honda Civic

С течение на годините автомобилите на японския производител се наложиха като сигурни и надеждни и не е чудно, че компанията доминира в списъците на най-предпочитаните и сигурни коли с много свои модели.

Това е най-продаваният модел на компанията и има редица разновидности на купето, както и предлагани опции.

Базисен модел е с начална цена от 15 600 долара в САЩ и се отличава с пет звезди за сигурност. Петгодишен автомобил може да бъде намерен за 8 000 долара, или обезценка за първите пет години от 48.7%, което се възприема като много добро постижение.

Acura TL

Компанията има изключително лоялни потребители. Макар и малко странно за относително луксозен автомобил, той губи малка част от стойността си, в сравнение със своите основни конкуренти, пет години, след като е излязал от автосалона.

Моделът с включен луксозен пакет и стартова цена от близо 33 000 долара, като нов може да бъде продаден за около 17 500 долара пет години по-късно. Това прави обезценка от едва 46.6%.

Други японски производители, като Тoyota и Nissan, също влизат в класацията на най-бавно обезценяващите се автомобили, благодарение на имиджа, с който се ползват производителите от „страната на изгряващото слънце“.

Toyota обаче изостава малко по-назад поради масирани изтегляния на автомобили от пазара, които нараниха сериозно доверието в марката.