Транспортният министър Кристиан Кръстев инспектира как върви процедурата по пускане в движение на нови 30 спални вагона, които ще тръгнат по маршрутите София - Бургас и София - Варна. За целта министърът пътува до Вакарел и обратно в присъствието на медии.

Новите спални вагони са произведени от турската компания "Тюркие вагон санаи А. Ш. Тювасаш". Цената по договор на вагоните е 32.2 млн. евро без ДДС и вече са напълно платени, като по договор фирма "Тювасаш" ще извършва сервизна поддръжка през 2-годишния гаранционен срок на вагоните.

На 1 април 2013 г. БДЖ "Пътнически превози" е внесла заявление в Изпълнителна агенция железопътна администрация за започване на процедурата по издаване на разрешение за въвеждане в експлоатация на двата типа нови спални вагони и очаква, че в края на април разрешението ще е факт. Така вагоните ще може да бъдат пуснати в експлоатация в началото на май.

Всеки вагон разполага с 10 спални кабини с по 3 легла, пожаро-известителна система и информационна система, както и Интерком система за връзка. Във всеки вагон има и душ кабина, санитарен възел и помещение за предлагане на топли и студени напитки. Климатичната инсталация на вагоните пък позволява индивидуалното регулиране на температурата във всяка кабина.

Междувременно, транспортният министър съобщи, че не се очаква поскъпване на билетите за БДЖ след въвеждането в експлоатация на новите вагони.