В навечерието на летния сезон екскурзоводи подготвят морските забележителности за посрещането на туристите. Това лято подготовката за потока посетители започна сравнително късно.

Според екскурзоводите занемарените архитектурни паметници, лошата инфраструктура и липсата на чистота са основните проблеми, които правят впечатление на туристите.

Във Варна обектите, които туристите задължително посещават, са пет - Археологическия и Етнографския музей, Аладжа манастир, Евксиноград и Римските терми. Именно те и териториите около тях трябва спешно да се освежат, съобщи bTV.

В неделя екскурзоводите обиколиха най-значимите обекти във Варна, като първата им спирка бе Археологическия музей. Гидът Снежана Атанасова посочи като основен проблем местата за паркиране на туристическите автобуси. „Територията около музея не е особено добре поддържана,” посочи тя.

Предстои среща с кмета Христо Бозов, на която да се намери решение поне на по-голямата част от проблемите.

„На първо място, това е паважът по основните улици, по които се движи туристопотокът, основните артерии във Варна. На второ място, това са контейнерите за смет, които са поставени навсякъде по пътните платна, без да има островчета. На трето място, паркираните автомобили по тротоарите, които карат туристите да се движат по пътните платна,” изреди екскурзоводът Атанас Атанасов.

Колегата му Костадинка Ортодоксова отбеляза, че всички туристи се впечатлявали от красивата, но занемарена архитектура. „Питат как е възможно това нещо, има ли собственици. Общината защо не се грижи за поддържането,” разказва тя.

Общинска наредба, приета наскоро, също сериозно вреди на имиджа на Варна. За да не се натоварва трафикът, автобусите за трансфер на туристи от Летище Варна до близките курорти са задължавани да минават не през централната част на града, а през крайните квартали.

„След като минат през крайните квартали, туристите отказват обиколка на Варна. Казват: „Ние вече видяхме красотите на Варна, нямаме никакъв интерес,” оплаква се Костадинка Ортодоксова.

Mасовите протести във Варна от последните месеци по никакъв начин няма да се отразят върху имиджа на града като туристическа дестинация, категорични са екскурзоводите. Проблемите около забележителностите обаче ще го сторят, ако не бъдат отстранени до старта на сезона.

Екскурзоводите са готови да помогнат с почистването, но всичко друго е отговорност на общината.