Сезонът на отчетите на компании стартира, но той едва ли ще доведе до по-сериозни размествания, като имаме предвид предстоящите парламентарни избори, които ще се проведат след по-малко от месец, коментира специално за Profit.bg Иван Овчаров, прокурист в Activa Asset Management.

Несигурната политическа обстановка, за която допринасят и прогнозите за близки резултати на две от водещите партии, ще продължи да влияе негативно на активността на инвеститорите.

Бяха отложени и няколко събития, между които приватизацията на българската борса, които можеха да бъдат катализатор за раздвижване на търговията по определени позиции.

Една позиция, по която виждаме оживление през последните месеци, а именно Еларг, насрочи извънредно общо събрание за края на седмицата, на което ще бъде гласувано ускорение на срока на ликвидация и гласуване на ликвидационен дял, допълни още специалистът.

Нека да припомним, че BG40 бе единствения повишаващ се индекс на Българска фондова борса вчера, записвайки ръст от 2.69% до 134.51 пункта.

За сравнение индексът на сините чипове SOFIX се понижи с 0.70% до 383.20 пункта, докато BGREIT и BGTR30 изгубиха 0.43% и 0.91% до 85.95 пункта и 281.27 пункта, респективно.

Оборотът за целия вчерашен ден бе едва малко над 947 000 лв. като търговията по няколко позиции бе с основен принос за това.