На прага сме на края на един от най-добрите в историята на БФБ първи месеци на годината. Дали настроенията ще се задържат и по-нататък през годината предстои да видим. Попитахме специалисти какво можем да очакваме от тук нататък:

Драган Драганов, член на СД на „Реал Финанс“

Родният капиталов пазар започна добре годината. Наблюдавахме вече два дни, през които на пода се сключиха над 1000 сделки. Въпреки ръстовете на цените на акциите, много от дружествата, според мен, все още са под потенциала си.

Позитивното движение накара много от спекулантите да погледнат отново към пазара, защото отново могат да се правят пари на борсата. Най-важното събитие, според мен, е повишаването на ликвидността на пазара.

БФБ дълго страдаше от ниска ликвидност, която отблъскваше както местните, така и чуждестранните играчи. Ако съумеем да задържим и дори подобрим ликвидността, мисля, че можем да очакваме една много добра година със солидни ръстове при много позиции.

Важно е, разбира се, компаниите да покажат в отчетите си, че успяват да се справят в ситуацията и да подобрят отношението си към миноритарните акционери.

Спазването на добрите корпоративни практики ще привлече още инвеститори на борсата и ще върне доверието в публичните компании.

Високата ликвидност и спазването на добрите корпоративни практики е рецептата, която ще помогне на БФБ да се развие и да привлече солиден интерес от страна на чужди и местни играчи, а ръстовете на книжата и добрите печалби ще са вече вследствие от това.

Развигор Христов, инвестиционен консултант на ПОД Бъдеще

От началото на годината при много от акциите, особено от групата на Химимпорт, се наблюдават повишения, подобни на тези от бума на фондовата ни борса от 2007 г.

Със сигурност януари 2013 г. ще се запомни като един от месеците с най-силен ръст на БФБ-София.

Голямият въпрос е докога фондовата ни борса ще запази позитивната си инверция? В допълнение, с повишенията от началото на годината инвеститорите ще имат възможност да прегледат последните предадени годишни неконсолидирани счетоводни отчети на публичните дружества.

Вчера ръстът при SOFIX бе от над 2.2% до 397.12 пункта, докато BGREIT и BGTR30 нараснаха с 0.95% и 2.94% до 83.84 пункта и 300.68 пункта респективно.

BG40 единствен записа понижение от 0.76% до 129.76 пункта, а оборотът за деня надхвърли 2.5 млн. лв.

* Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка/продажба на ценни книжа.