Януари е към своя край, като явно всички големи компании отново очакват последния ден на разрешения от закона срок, за да оповестят своите резултати.

Предвид на набраната положителна енерция обаче, едва ли резултатите ще обърнат посоката и добрите настроения сред инвеститорите, дори и ако не са особено положителни.

За това в пълна степен доказателство е търговията с акциите на Неохим.

Индексът на сините чипове SOFIX е на път да запиши изключително добро представяне през януари с повишение от над 14% към днешна дата, като все по-смело поглежда и е само на няколко пункта от ключовото психологическо ниво при 400 пункта.

Ако резултатът се запази при това ниво, то това би било над 10 пъти повече от средното за януари положително представяне от 1.33%, както и едно от най-добрите представяния на индекса през януари.

От историческа гледна точка обаче добрите новини не свършват дотук. Според наша справка, индексът се е представял още по-добре през февруари в годините, следващи първи месец с ръст от над 5%.

Средното повишение на индекса през тези периоди във втория месец на годината възлиза на около 10% или инвеститорите могат да се надяват на добър втори месец.

Графичният анализ на индекса сочи, че при преодоляване на ключовото ниво от 400 пункта, което изглежда почти сигурно за следващия месец и при задържане на търговията над посоченото ниво, следващата съпротива, която може да бъде тествата, е при 450 пункта.

Връщане назад в историята ни сочи, че има четири периода на повишение на SOFIX с над 50% от формирано „мини дъно“ за горе-долу еднакви периоди от време, продължаващи около 7 месеца и половина.

При екстраполирането на такъв среден сценарий цел на индекса би била именно ключовата съпротива от 450 пункта до края на февруари или началото на март, което отново дава повод за оптимизъм за предстоящия месец.

Потвърждение, че все още сме във възходящ тренд се дава и от пълзящите средни величини на индекса на сините чипове, като SOFIX е над 50-дневната си SMA, а последната продължава да е над по-дългосрочната – 200-дневната.

Доза за притеснение е възможна по линията на евентуална корекция предвид на силното повишение на индекса през януари и предвид на отдалечеността му от 50-дневната SMA, както и от по-дългосрочната му такава.