Най-вероятно и днес борсата ще продължи с възходящия си рейд. Това прогнозира за Profit.bg Петър Пешев, брокер в "Бул Тренд Брокеридж".

Все пак през последните години изостанахме много от борсите в региона на ЦИЕ. Разбира се, сегашното поскъпване не е плод на някакъв фундамент, който може да изскочи от отчетите за четвъртото тримесечие на миналата година, по-скоро става дума за коригиране на свръхпродадеността на пазара.

Силното поскъпване притъпява сетивата и странно, компании, които са обявени в несъстоятелност или са в състояние, близко до несъстоятелността, поскъпват с дву и трицифрени темпове, което напомня колко ирационално може да е поведението ни.

Засега встрани от поскъпването остават компании като Софарма, Неохим, Енерго Про Продажби, Енерго Про Мрежи, ЧЕЗ Разпределение България, ЧЕЗ Електро България, някои АДСИЦ-ове, като очакванията са ми интересът да се прехвърли по-настойчиво и към тях.

Вчера SOFIX записа ръст от 1.87% до 391.92 пункта. Така индексът на сините чипове затвори на ниво над 390 пункта за първи път от август 2011 г. BG40 добави 0.96% към стойността си до 130.94 пункта.

Повишението при BGREIT и BGTR30 бе от 0.13% и 2.0% до 83.16 пункта и 293.49 пункта, респективно, а оборотът на регулиран пазар на БФБ доближи 1.5 млн. лв.