15 години затвор при първоначален строг режим получи Стефан Стефанов - нападателят на клона на "Инвестбанк" в Сливен. 2 години след заложническата драма, делото отново бе гледано в Сливенския окръжен съд. Присъдата му на практика бе намалена, тъй като е по-ниска от последната, постановена преди връщането на делото.

На 23 март 2011 г. около 16.00 ч. Стефанов нахлу в банковия клон в центъра на Сливен, простреля охранителя Станчо Станев и взе шест служителки за заложници. Той пусна поетапно всяка от тях, като последната задържана бе освободена след 18 часа плен. След тежки преговори с психолог от МВР Стефанов се предаде, припомня БГНЕС.

Съдебната процедура в днешния процес беше отново съкратена, тъй като подсъдимият се призна за виновен по всички 9 обвинения, които прокуратурата внесе в началото на годината.

Най-тежките са за въоръжен опит за грабеж на 400 000 лева, придружен с опит за убийство на охранителя. Съдът го осъди да заплати 160 000 лева за нанесени нематериални щети на простреляния Станчо Станчев и 6400 лева държавна такса, съобщи БНР. Станчев настояваше за 500 000, тъй като здравето му е трайно увредено, но магистратите не уважиха толкова висок иск.

Присъдата подлежи на обжалване пред Бургаски апелативен съд в 15-дневен срок.

Съдебната сага се проточи, след като през ноември миналата година Върховният касационен съд върна делото за ново разглеждане заради съществени нарушения. През февруари Апелативният съд в Бургас пък го върна от своя страна на първоинстанционния съд в Сливен с препоръки да бъдат изследвани обективно и пълно обстоятелствата, без да се допускат процесуални нарушения, както и да бъде постановена нова присъда.

Първата присъда за Стефанов в Сливен бе 14 години и 6 месеца лишаване от свобода. След това Бургаският апелативен съд постанови 16 години и осем месеца. Така, сега присъдата му бе намалена.