Шведска агенция за манекенки набирала нови модели в близост до болница в Стокхолм, в която се лекуват анорексички.

По думите на директорката на лечебното заведение Ана-Мария Сандеберг модните скаути чакали момичетата да излязат на разходка, за да им предложат работа. Тя не назова поименно агенцията.

"Ловците на глави" добре познавали разписанието на болницата и нямали никакви скрупули, съобщава bTV. Те искали да ангажират пациентка толкова немощна, че била изведена на разходка на инвалидна количка.

Тези събития се състояли преди няколко месеца и управата на болницата била принудена да промени графиците си.

Директорът на стокхолмския клон на модната агенция Elite Model Management Фредо Каземи осъди тези методи. "Това е отвратително и противно на всякаква етика. Не ми се вярва някоя престижна агенция да работи по този начин!"

Въпросната болница в Стокхолм за лечение на хранителни разстройства е най-голямата в Швеция. Тя лекува 1700 пациенти, предимно млади момичета, но сред тях има както момчета, така и възрастни хора.

Средите на модата редовно са критикувани за лансирането на нездравословно слаби модели, някои от които са и анорексички. Единствено в Испания и в Израел са задължителни за манекенките здравословни нормативи, за да се появят на подиума. В останалите страни подобни мерки са само пожелателни.