Федералният канцлер Ангела Меркел се възмути от данните на Европейската централна банка за благосъстоянието на немците. Според нея те са занижени и статистиката не отчита някои аспекти.

Меркел е убедена, че германците са много по-богати, отколкото се говори в изследването. Посочените от банката данни не отговарят на действителността, каза тя пред "Билд".

Меркел смята, че само на пръв поглед гражданите на страни, като Испания, Кипър или Гърция изглеждат по-богати. В действителност към подобни данни трябва да се подхожда доста предпазливо, съветва канцлерът, цитиран от БГНЕС.

Изследването е взело предвид, че южните европейци имат по-големи собствени домове или апартаменти, но не е отчело размера на пенсиите. В Германия съществува ефективна държавна и частна система на пенсионно осигуряване.

Освен това много германци имат домове в чужбина, което също не е взето предвид. По тази причина германците са се оказали по-бедни, отколкото жителите на останалите страни, разясни Меркел.

Според изследването, направено по поръчка на ЕЦБ, собствеността на средностатистическия немец е 51 400 евро, на австриеца - 76 400.

В същото време средният жител на Кипър, който току-що беше спасен от банкрут, притежава богатство на стойност 266 900 евро. В Италия този показател е 173 500 евро, а в Испания – 182 700 евро.