Европейската комисия препоръчва започването на преговори със Сърбия за присъединяване към Европейския съюз, предаде Франс прес. Еврокомисията препоръчва също започване на преговори с Косово за подписването на споразумение за асоцииране и стабилизиране с Европейския съюз.

Комисията е на мнение, че Сърбия е изпълнила приоритетния критерий - да вземе мерки за видимо и трайно нормализиране на своите отношения с Косово, посочва Еврокомисията в доклад, представен по време на срещата на министрите по европейските въпроси на 27-те страни – членки.

Това стана възможно, след като споразумението между Сърбия и Косово беше одобрено от правителството в Белград, а тази седмица се очаква да се произнесе и сръбският парламент.

Косовският парламент вече прие с внушително мнозинство договореностите, постигнати с посредничеството на ЕС.

Одобрението в Белград обаче предизвика крайно нееднозначни реакции, чуха се призиви за референдум. Докато властите в Белград заявяват, че са опазили националните интереси на страната им, в Брюксел - по време на разговорите между Сърбия и Косово, лидери на опозиционни и националистически формации обвиниха премиера Ивица Дачич в национално предателство, съобщи БНР.

Косовският министър на външните работи Енвер Ходжай по-рано днес коментира споразумението между Белград и Прищина като първа конкретна стъпка от страна на Сърбия в посока на признаването на независимостта на Косово:

„Ние постигнахме важен исторически договор между Република Косово и Република Сърбия. Това е първият договор в нашата история и представлява много добра рамка, която създава основата за нормални отношения - като две съседни страни на Балканите“.

В замяна на споразумението, постигнато след трудни преговори, Белград се надява да получи дата за начало на преговорите на европейската среща на върха през юни.

В момента Словения е единствената страна от бивша Югославия, която е член на евроблока, а Хърватия се очаква да стане неговата 28-а членка през юли.