Сериозно раздвижване се наблюдава на пазара на парцели в София, като явно размразяването на пазара на имоти през последните две години извади продавачите от летаргията.

В момента се предлагат 44 парцела с обявени продажни цени от над 5 млн. евро, съгласно данните на водещата имотна търсачка imot.bg (трябва да се има предвид, че това са само имотите с обявена продажна цена над посочената граница).

За сравнение, в средата на януари на пазара преброихме едва 28 оферти за над 5 млн. евро.

Заедно с повишението в броя на офертите за ултраскъпи парцели (предлагани предимно за строителство на по-големи обекти - жилищни и търговски), се наблюдава и съществено повишаване в средните цени за кв. м, както и в нивата, на които се предлагат най-скъпите парцели.

Най-скъпият парцел в момента е с офертна цена от 19.25 млн. евро. Става въпрос за такъв с площ от едва 35 000 кв. м, разположен на 7-и – 11-и километър в София. Това прави търсена цена от цели 550 евро за кв. м.

За сравнение, в средата на първия месец от новата година най-скъпият парцел се предлагаше в кв. "Борово" за 18 млн. евро, като беше значително по-голям, а средната му цена за кв. м - близо два пъти по-ниска.

Вторият най-скъп парцел е в "Овча Купел" на бул. "Цар Борис III". За площта му от 54 400 кв. м се търсят 18.22 млн. евро, или по 335 евро за кв. м.

Третият най-скъп парцел, обявен за продажба, е от 54 860 кв. м, като собственикът му иска за него 17.55 млн. евро - или 320 евро за кв. м.

Разположен в "Павлово", на околовръстния път върху парцела има изградени стари сгради с площ от близо 36 000 кв. м.

Ако се чудите как изглежда парцел, за който се искат по 1 800 евро за кв. м и влиза в класацията на най-скъпите парцели (с цени над 10 милиона лева), ето как:

За този парцел, между "Младост III" и "Младост IV", с площ от 6 951 кв. м се търсят 12.5 млн. евро. Според наши наблюдения, парцелът е от доста време на пазара.

Можем да кажем, че като цяло през последните години има движение в посока надолу при цените на парцелите.

През август 2009 г. най-скъпият парцел беше с обявена цена от 36 млн. евро, като ставаше въпрос за такъв, отдалечен на 2.2 км от летище София и с площ от 80 хил. кв. м.

Вторият най-скъп парцел тогава беше с обявена продажна цена от 20 млн. евро за едва 50 000 кв. м в "Овча Купел".