Американският телекомуникационен гигант Verizon Communications е готов да плати 100 милиарда долара в акции и кеш за отделението Verizon Wireless на Vodafone Group, съобщава Reuters.

Пожелали анонимност източници, запознати със сделката, съобщиха пред агенцията, че Verizon вече е наела юридически компании и инвестиционни банки, които да съпровождат сделката, но техните имена не бяха разкрити.

Verizon Communication притежава 55% в Verizon Wireless, а останалите 45% принадлежат на Vodafone Group. Американският гигант има намерение да използва за сделката кредит от 50 млрд. долара, а останалите да изплати със свои акции.

Анализаторите сметат, че продажбата на нейния дял във Verizon Wireless ще позволи на Vodafone да изплати дивиденти, да придобие нови активи в Европа и да се подготви за поглъщането на други пазарни лидери, включително AT&T.

За Verizon преимуществото в сделката се изразява във възможността по-гъвкаво да развива мобилната си мрежа на базата на подразделението Wireless и да има по-голяма свобода в използването на печалбата.

В същото време като проблем пред евентуалната сделка се посочва високият праг на данъчни отчисления за Vodafone. Британската компания ще бъде принудена да изплати 20 млрд. долара, но експертите на Verizon имат намерение да сведат тази дума до 5 милиарда.