Продажбите на смартфони превишиха тези на така наречените „функционални“ мобилни устройства за първи път. До голяма степен съдействие за това са оказали добрите продажби на най-големия търговец на умни устройства – Samsung, чийто последен модел вече дебютира и у нас - Galaxy S4.

Според данни на изследователската компания IDC, 51.6% от продадените 418.6 милиона мобилни устройства през първите три месеца на годината са били именно смартфони.

Продажбите на смартфони са нараснали с впечатляващите 42%, в сравнение със същия период на миналата година, с което те са възлезли на 216 милиона броя.

„Потребителите на мобилни телефони искат да имат компютри в техните джобове. Дните, в които мобилните телефони бяха използвани само за осъществяване на разговори и текстови съобщения, са зад гърба ни“, според Кевин Рестиво, главен анализатор в IDC.

Южнокорейската компания Samsung е взела основен дял от продажбите на смартфони, като тя е продала цели 32.7% от всички умни телефони през тримесечието.

Това е близо два пъти повече от дела на Apple в размер на 17.3% през същия период, като LG отново си връща третата позиция.

Специалистите очакват, веднъж изпреварили по продажби „обикновените“ телефони, смартфоните да продължат да увеличават разликата си с тях през следващите години.