Операционната система на Google - Android, е утвърдила и засилила господството си при смартфоните в САЩ и на останалите големи пазари в началото на 2013 г., сочи ново проучване.

Kantar Worldpanel ComTech съобщи, че Android e използван от 49.3% от новите джаджи, продадени на американския пазар през първото тримесечие на годината, срещу 43.7% за iOS на Apple.

Протежето на Android увеличи осезаемо преднината си спрямо година по-рано, когато водеше на Apple с 47.9 срещу 44.6 на сто.

Най-продаваните смартфони в света

На останалите големи пазари Android е още по-убедителен – 93.5% от смартфоните в Испания, 73.6% в Германия, 69.4% в Китай и 63.3% във Франция, посочва БГНЕС.

Япония е единствената изследвана държава, в която Apple се радва на лидерство. Там пазарният дял на операционната система, създадена от покойния Стив Джобс, е 49.2% срещу 45.8 за Android.

Проучването отбелязва още, че мобилният Windows също набира инерция. В САЩ делът на софтуера, разработен от Microsoft, е скочил до 5.6 от 3.7% спрямо миналата година. Същото се случива още в Италия, Франция и Великобритания до съответно 10.9 на сто, 7.2 и 7.