Хиляди българи се втурнаха към морето в топлите дни, но едва ли са намерили някъде напълно готов за летуване плаж. Април, казват запознатите, е времето, през което водата все още връща отнетия през зимата пясък от крайбрежната ивица. Понякога това продължава чак до средата на май.

Не че на брега съвсем няма къде да се седне. Но и водата е все още студена за къпане, а и още никой концесионер или наемател на плаж не е разперил чадърите, не е поставил шезлонгите и не е назначил спасители. Това ще стане чак в началото на юни.

Само преди седмица в регионалното министерство се състоя среща на Асоциацията на концесионерите на морски плажове. На нея те се оплакаха, че новата наредба за водното спасяване ги задължава да имат назначени спасители от 1 юни до 30 септември, което мнозина смятат за разоряващо.

Досега законът казваше, че спасители трябва да има, “когато посетителите на плажа надхвърлят 30%”, каквото и да значи това, посочва вестник "Труд".

Концесионерите го тълкуваха посвоему и назначаваха спасители само за юли и август. На всичкото отгоре сега спасителите трябва да са на всеки 100 метра и то не по двама, а по трима, тъй като работното време задължително трябва да е от 8 до 18 ч.

Най-красивите български плажове - Алепу

Колко ще струват удобствата

Заради новите изисквания много концесионери твърдят, че е неминуемо навсякъде плажните услуги да се вдигнат с лев-два, в сравнение с миналогодишните цени. Но запитани конкретно, никой от тях не желае да каже какви цени замисля.

“При сегашното икономическо положение е безумно изобщо да мислим за по-високи цени. Хората едва посещаваха плажовете и миналата година”, каза пред “Труд” председателят на асоциацията Иво Стефанов.

Засега са ясни цените на малко плажове. Например, Северният бургаски плаж ще бъде готов около 10 май. В момента там се правят нови индивидуални пътеки, душове и мивки.

Наемателят на плажа твърди, че ще отдава под наем шестотинте чадъра и шезлонги по 3 лева на ден, както беше и миналото лято. Това е и единственият плаж по морето, който три двойки спасители започнаха да обхождат още в събота заради очаквания наплив от хора.

Концесионерът на плажа в Слънчев бряг Венцеслав Кисьов твърди, че това лято чадърът ще струва 8 лева. Същата ще е и цената на шезлонга. Не толкова сигурни са малко по на юг - в Несебър. Миналата година те предлагаха тези удобства срещу 7 лева, но сега се замислят дали да не изравнят цената с тази в курорта.

Колебанието им идва най-вече от опасението, че хората масово ще пренебрегнат и без това доста по-тясната плажна ивица в Несебър. Все пак заливът е доста голям. Неслучайно някои наричат цялото крайбрежие от Ахелой до Елените с името Слънчевград.

Още по на юг цените са доста по-ниски. С изключение на плажовете на Созопол и Приморско, навсякъде по останалите чадърите ще се наемат както и миналата година срещу 3 максимум 4 лева на ден.

Една от новините за плажовете по Северното Черноморие е, че това лято във Варна отново ще има евин плаж на централно място, обяви представителят на Консорциум “Алея първа” Андрей Василев. Обединението включва всички концесионери на плажове на територията на община Варна.

За дамите, които искат да се пекат без бански костюми, ще бъде отредено място пред варненската калолечебница. Мястото ще разполага с душове и тоалетни и за достъп няма да се плаща. Досега евин плаж бе разкриван на неатрактивно за ползвателите място, встрани от баните.

От 27 април започна почистване и изравняване на пясъка на плажовете. Ако времето е хубаво, първите плажове ще бъдат разкрити между 15 и 20 май. Постепенно до 1 юни ще бъдат отворени и обезпечени със спасители и медицински екипи всички останали ивици.

Според Василев таксите за чадъри и шезлонги през този сезон няма да се променят заради икономическата ситуация в страната. В Аспарухово чадърите и шезлонгите ще са между 2 и 3 лв., в зависимост от локацията. На плажовете в централната градска част съоръженията ще се наемат срещу 4-5 лв.

Същевременно Андрей Василев даде да се разбере, че концесионерите много трудно ще покрият разходите си заради новите изисквания към тях. По негови сметки заради всичко това приходите през този сезон ще отбележат спад с около 23%. В комплексите по Северното Черноморие - Св.св. Константин и Елена, Златни пясъци и Албена, цените за чадър и шезлонг са както в Слънчев бряг - по 8 лева.

Кой е най-добрият европейски плаж?

Нов вид частни ивици

На много места по морето, особено в по-урбанизираните райони, човек може да се натъкне на чадъри и шезлонги на стряскащи цени от порядъка на 15 и дори повече лева. Миналото лято, например, на мястото на бившия къмпинг “Веселие” между Созопол и Дюни наемателят на плажа искаше по 50 лева за чадър и по 30 лв. за шезлонг.

И тъй като под всеки чадър бяха разположени по два шезлонга, човек трябваше да се бръкне с по 110 лева за комплекта. Такива цени обаче нямат за цел да съберат пари от плажуващите. В случая те трябваше да осигурят спокойствието на руските собственици на апартаменти в комплекса.

Тази мода от няколко години обхваща все повече хотелски комплекси, които са наематели на плажната ивица пред хотела. Те включват наема за сянката и шезлонга в цената на нощувката. И тъй като няма как да преградят плажа само за своите гости - това е изрично забранено и винаги могат да бъдат глобени, решават да отблъснат натрапниците с фантастични цени.

Държавата трудно може да противодейства на това. От МРРБ твърдят, че няма регламент, по който да контролират цените на плажните услуги, защото те се определят свободно.

На проверка подлежи само това дали 50% от цялата територия на плажа е свободна територия, дали има спасители с пълно оборудване и дали площите на преместваемите обекти не са по-големи от съгласуваните.

Най-лошите плажове в света

За 10 години се появиха 35 нови плажа

За последните десетина години, откакто държавата прави точни кадастрални карти на бреговата ивица, са се образували 35 съвсем нови плажа. Това съобщи пред “Труд” зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев.

Повечето от тях са на юг от Бургас. Част от новите плажни ивици се образуват по естествен начин, а други по принуда. Ако например се построи нова буна в морето, почти винаги водата азпочва да изкарва повече пясък на брега. Така само за две-три години държавата се сдобива с нова плажна ивица, най-често разположена в малък залив.

Тези плажни ивици обаче нямат голямо икономическо значение, защото най-често са далече от населени места и от пътища. За да се печели от плажа, той трябва да има концесионер или наемател и достатъчно посетители.

За последен път точни карти на плажовете у нас са правени в края на 90-те години на миналия век. Оттогава географията на брега доста се е променила, като някои плажове отдавна са изчезнали.

С последните промени на Закона за устройство на черноморското крайбрежие от миналата есен започват да се правят нови карти, при това с точно означение и на дюните. Така поне пише в закона. Но в действителност карти се правят само там, където самите общини имат кадастрални карти, т.е. в не повече от половината.

Другият проблем е, че далеч не всички плажове в България имат акт за изключителна държавна собственост. По груби сметки, от Дуранкулак до Резово има около 220 плажни ивици, но само 193 от тях имат актове за държавна собственост и само те могат да се дават под наем или на концесия на желаещите.

Останалите са ничия територия. Но и за картографираните плажове често възникват спорове между концесионерите и държавата. В договора за концесия всеки плаж е обозначен с географските си координати.

Напролет обаче почти всички бизнесмени се оплакват, че морето е изяло пясъка, поради което започват претенции да се намали концесионното възнаграждение. Мнозина от тях твърдят, че и с обикновен джипиес може да се измери, че територията вече не е същата.

От МРРБ обаче твърдят, че законът не позволява да се прави корекция всяка година. За преразглеждане на договора плажът трябва да се картографира отново, а това е скъпо мероприятие.

Освен това морето взема, но и дава. Обикновено през април-май водата изхвърля обратно на брега пясъка, който е погълнала през зимата. Понякога дори и повече.