Най-добрите ресторанти в света
От списание Restaurant определиха 50-те най-добри ресторанти в света. Класацията е подредена на база гласовете на 900 специалисти от сектора от целия свят.
На първо място тази година има нов лидер.
Ето кои са 10-те най-добри ресторанти в света:
10. Vendôme, Бергиш Гладбаг, Германия
Миналата година на номер: 23
Години присъствие в списъка: 6 г.
Предлагат се 25 вина основно ястие. Специалитет е еленско месо с крем от целина.
9. Steirereck, Виена, Австрия
Миналата година на номер: 11
Години присъствие в списъка: 5 г.
За първи път влиза в топ 10. Ястията имат екзотични съставки като глава на дива свиня и корен от латинка.
8. Arzak, Сан Себастиян, Испания
Миналата година на номер: 8
Години присъствие в списъка: 10
Ресторантът е семеен, управлява се от Хуан Мари Арзак и неговата дъщеря Елена.
Предлага модерна баска кухня. Сред ястията са омар в черупка от чипс и др.
7. Dinner by Heston Blumenthal, Лондон, Англия
Миналата година на номер: 9
Години присъствие в списъка: 2
Тук залагат на английската кухня. Сред специалитетите са парфе с foie gras и хляб на грил, свинска пържола по рецепта от 1820 година.
6. D.O.M., Сао Пауло, Бразилия
Миналата година на номер: 4
Години присъствие в списъка: 8 г.
Главният готвач Джоване Караниеро експериментира с бразилската кухня и екзотични съставки от амазонската гора.
5. Eleven Madison Park, Ню Йорк
Миналата година на номер: 10
Години присъствие в списъка: 4 г.
Примерно меню на човек излиза 195 долара.
Някои ястия се приготвят на масата пред вас, други се сервират по странен начин, като в кошница за пикник.
4. Mugaritz, Сан Себастиян, Испания
Миналата година на номер: 3
Години присъствие в списъка: 8
Тук експериментират с часове до последните детайли на десерти като шоколадова торта с крем от бадеми и мехурчета от какао. Главен готвач е Андони Луис Адуриз, който държи на красивото оформяне на всяка чиния.
3. Osteria Francescana, Модена Италия
Миналата година на номер: 5
Години присъствие в списъка: 5
Главният готвач Масимо Ботура има наистина странни идеи. Една такава е ястието „Камуфлаж – заек в гората“. То се състои от foie gras с капки кръв от див заек, подправен с различни билки. Като всичко е аранжирано да изглежда като военен камуфлаж.
2. Noma, Копенхаген, Дания
Миналата година на номер: 1
Години присъствие в списъка: 8
Това е миналогодишният победител. Вижте повече за менюто му тук. Масите са резервирани за месец напред.
1. El Celler de Can Roca, Гирона, Испания
Миналата година на номер: 2
Години присъствие в списъка: 8
Ресторантът измести Noma от първото място. Принадлежи на трима братя.
Хуан е главния готвач, Джоузеф е главният сомелиер, а Жорди е майсторът на десертите.