От списание Restaurant определиха 50-те най-добри ресторанти в света. Класацията е подредена на база гласовете на 900 специалисти от сектора от целия свят.

На първо място тази година има нов лидер.

Ето кои са 10-те най-добри ресторанти в света:

10. Vendôme, Бергиш Гладбаг, Германия

Миналата година на номер: 23

Години присъствие в списъка: 6 г.

Предлагат се 25 вина основно ястие. Специалитет е еленско месо с крем от целина.

9. Steirereck, Виена, Австрия

Миналата година на номер: 11

Години присъствие в списъка: 5 г.

За първи път влиза в топ 10. Ястията имат екзотични съставки като глава на дива свиня и корен от латинка.

8. Arzak, Сан Себастиян, Испания

Миналата година на номер: 8

Години присъствие в списъка: 10

Ресторантът е семеен, управлява се от Хуан Мари Арзак и неговата дъщеря Елена.

Предлага модерна баска кухня. Сред ястията са омар в черупка от чипс и др.

7. Dinner by Heston Blumenthal, Лондон, Англия

Миналата година на номер: 9

Години присъствие в списъка: 2

Тук залагат на английската кухня. Сред специалитетите са парфе с foie gras и хляб на грил, свинска пържола по рецепта от 1820 година.

6. D.O.M., Сао Пауло, Бразилия

Миналата година на номер: 4

Години присъствие в списъка: 8 г.

Главният готвач Джоване Караниеро експериментира с бразилската кухня и екзотични съставки от амазонската гора.

5. Eleven Madison Park, Ню Йорк

Миналата година на номер: 10

Години присъствие в списъка: 4 г.

Примерно меню на човек излиза 195 долара.

Някои ястия се приготвят на масата пред вас, други се сервират по странен начин, като в кошница за пикник.

4. Mugaritz, Сан Себастиян, Испания

Миналата година на номер: 3

Години присъствие в списъка: 8

Тук експериментират с часове до последните детайли на десерти като шоколадова торта с крем от бадеми и мехурчета от какао. Главен готвач е Андони Луис Адуриз, който държи на красивото оформяне на всяка чиния.

3. Osteria Francescana, Модена Италия

Миналата година на номер: 5

Години присъствие в списъка: 5

Главният готвач Масимо Ботура има наистина странни идеи. Една такава е ястието „Камуфлаж – заек в гората“. То се състои от foie gras с капки кръв от див заек, подправен с различни билки. Като всичко е аранжирано да изглежда като военен камуфлаж.

2. Noma, Копенхаген, Дания

Миналата година на номер: 1

Години присъствие в списъка: 8

Това е миналогодишният победител. Вижте повече за менюто му тук. Масите са резервирани за месец напред.

1. El Celler de Can Roca, Гирона, Испания

Миналата година на номер: 2

Години присъствие в списъка: 8

Ресторантът измести Noma от първото място. Принадлежи на трима братя.

Хуан е главния готвач, Джоузеф е главният сомелиер, а Жорди е майсторът на десертите.

Пет плюса на бавното хранене