Най-голямата холандска компания за финансови услуги ING Groep NV ще ускори продажбата на дял в европейското си застраховане, след като печалбата на компанията за първото тримесечие се удвои, а цената на акциите й скочи, пише Bloomberg.

Компанията планира да проведе първично публично предлагане на акции през следващата година, обяви главният изпълнителен директор Ян Хомен. Нетната печалба на ING за първите три месеца на годината нараства до 1.8 млрд. евро, в сравнение със 728 млн. евро година по-рано.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха за печалба в размер на 1.48 млрд. евро.

ING търси купувачи за застрахователните си активи от Азия до САЩ, съкращава 7 500 служители и има за цел да намалява разходите си с по 1 млрд. евро на година до 2015 г., след като получи 10 млрд. евро спасителни средства от холандското правителство през 2008 г.

Банката изпълнила около 70% от плана по преструктурирането си, наложен от регулаторните органи в ЕС.

“Ускоряваме подготовката за IPO на нашата застрахователна компания в Европа ,” каза Хомен. “Смятаме, че то е възможно просто заради всички неща, които сме направили.”

ING също така ще разгледа и други възможности за продажба на дял, в това число отделянето му или продажбата на инвеститор.

Вчера цената на акциите на ING скочи с 3.1% до 6.79 евро за брой, отчитайки повишение в пети пореден ден. Акциите губят 3.8% от стойността си от началото на годината.

Европейското застрахователно подразделение на ING, което развива дейност основно в страните от Бенелюкс и в Източна Европа, може да бъде оценено на 4.8 млрд. евро, според анализатори.

Печалбата на ING за първото тримесечие бе подсилена от спечелените 950 млн. евро от продажбата на подразделения в Хонконг, Тайланд и Макау. С изключение на тези еднократни увеличения, печалбата на компанията нараства до 800 млн. евро, в сравнение с 579 млн. евро година по-рано.

Миналата седмица ING набра 1.27 млрд. долара от продажбата на 25% в застрахователното си подразделение в САЩ. Компанията очаква печалба от 500 млн. евро от сделката.

ING е върнала 7.8 млрд. евро на холандското правителство от получените пари през 2008 г. Общо 2.4 млрд. евро от тях са били лихви и премии. Според споразумението с ЕС компанията трябва да върне останалите средства до 2015 г.

Застрахователната дейност на ING в Европа и Азия отчита оперативна печалба от 79 млн. евро за първото тримесечие, в сравнение със 129 млн. евро година по-рано.