Най-голямата застрахователна компания в Латинска Америка - BB Seguridade, вчера набра 5.74 млрд. долара от своето първично публично предлагане на акции (IPO), което е най-голямото в света от началото на годината.

Предложените акциите бяха изкупени на цена от 17 реала (8.4 долара) при предварително зададен ценови диапазон между 15 и 18 реала. Компанията предложи 675 млн. книжа, които представляват около една трета от капитала й.

Вижте още: ING ще набира 1.54 млрд. долара от IPO на щатско подразделение

Предлагането включва и допълнителни 175 млн. акции, чиято продажба ще бъде финализирана на 28 май.

Ако всичките тези акции бъдат продадени, това ще бъде второто най-голямо IPO в историята на Бразилия, след това на Banco Santander Brasil, която набра 8 млрд. долара през 2009 г.

Търговията с акциите на BB Seguridade ще започне в понеделник на борсата Bovespa в Сао Пауло.

BB Seguridade контролира 16.5% от застрахователния пазар на Бразилия и развива дейност в много други страни от Латинска Америка, основно чрез подразделението си Mapfre.

Набраните от IPO-те средства ще отидат при компанията майка на BB Seguridade. Това е контролираната от държавата Banco do Brasil, която притежава 70% от застрахователя.

В Бразилия предстои и друго голямо публично предлагане на акции.

Най-големият производител на цимент в страната - Votorantim Cimentos, е подал заявление за IPO, от което може да набере 5.4 млрд. долара чрез продажбата на акции в Сао Пауло и на депозитарни разписки на борсата в Ню Йорк.

Вижте още: Британският застраховател Esure набра 917 млн. долара от IPO-то си