Колко „здравословен“ може да бъде един горещ шоколад и защо е по-добре просто да му се насладим
Добавки, адаптогени и „оптимизирани“ рецепти превръщат традиционния горещ шоколад в част от индустрията за дълголетие. Но експертите напомнят, че в преследването на вечно здраве често губим най-важното – удоволствието и чувството за мярка
,fit(1001:538)&format=webp)
Начини да удължите живота си със сигурност не липсват – дори и в разгара на празничния сезон, когато трапезите вечно са наредени с всевъзможни холестеролни бомби. Което е напълно нормално и напълно позволено – все пак Коледа е веднъж в годината, нали така?
И все пак през последния месец все по-често се говори за т.нар. „оптимизиран“ горещ шоколад. В социалните мрежи инфлуенсъри се кълнат, че техните вечерни напитки като MoonBrew и Beam, които съдържат магнезий, L-теанин и рейши, ще ви донесат по-дълбок сън.
Брандове като CocoaVia и Black Forest продават какао на прах с флаваноли – съединения, за които се твърди, че подпомагат сърдечното здраве. Just Ingredients предлага горещ шоколад без захар с добавен колаген, ашваганда и лъвска грива за „допълнителни ползи“. А Ballerina Farm дори пусна „костен бульон с какао“ – с протеин, колаген и аминокиселини, рекламиран като полезен за храносмилането и ставите.
Компанията SuppCo, която проследява пазара на хранителни добавки, съобщава пред Business Insider, че използването на какаови екстракти в добавки е нараснало с почти 100% за последната година.
Част от привлекателността, която обзема брандовете и известните личности, е самото усещане за здравословен ритуал – разбъркването на топла напитка вместо поредната таблетка. „Превръщаш добавката си в нещо по-интересно“, казва Джордан Глен, ръководител на научния екип на SuppCo.
От здравна гледна точка обаче това не винаги е най-разумният избор.
Горещото какао с добавки често е скъпо – в някои случаи около 2 долара на чаша – и съдържа по-ниски от препоръчителните дози от въпросните съставки.
И тук идва по-непопулярното мнение: празничните лакомства е по-добре да си останат просто нещо, на което можем да се насладим по време на празничния сезон.
Да, винаги е добре да ограничаваме захарта. И да, стандартните пакетчета горещ шоколад съдържат емулгатори, за които не желаем да мислим. Но в по-голямата картина на здравословния начин на живот научните данни показват, че е по-добре от време на време да си позволите „захарна бомба“ с маршмелоу, отколкото всяка вечер да пием „здравословен“ заместител.
Тъмният шоколад е полезен, но с някои уговорки
Какаовите зърна са богати на антиоксиданти и флаваноли, поради което тъмният шоколад – с минимално количество захар – години наред е рекламиран като здравословна храна.
Проблемът е, че много от заглавията пропускат уговорките.
„Не мисля, че някой може да изяде достатъчно шоколад, за да понижи холестерола и кръвното си налягане, без това да навреди на кръвната захар, теглото и други показатели“, казва д-р Лорън Гилстрап, кардиолог в Dartmouth-Hitchcock Health Center, пред Business Insider.
Най-полезният тъмен шоколад съдържа поне 80% какао и е по-скоро горчива плочка, отколкото изискан бонбон.
Разбира се, всеки е свободен да пие напитка с 90% какао в името на „биологичната си възраст“, но прекаленото фиксиране върху дълголетието също идва с определена цена.
„Ако прекарваш цялото си време в мисли колко дълго ще живееш, рискуваш просто да забравиш да живееш“, казва д-р Стивън Остад, научен директор на организация за изследване на здравословното стареене.
Големи обещания, налети в още по-голяма чаша
По думите на Глен повечето от тези какаови напитки с добавки са безопасни – най-вече защото съдържат ниски дози от всичко. Единственото, което той отбелязва, е че продуктът на Ballerina Farm съдържа добавена захар – важен детайл за хората, които се опитват да я ограничат
По-сериозен въпрос повдига напитката на Beam, която съдържа мелатонин и се рекламира като вечерна добавка.
„Психологически хората могат да стигнат до мисълта: ако не пия това, няма да спя добре“, казва Глен. „А аз не препоръчвам ежедневен прием на мелатонин.“
Основният въпрос, който човек трябва да си зададе, е какъв проблем се опитва да разреши – и дали добавката реално помага. В противен случай лесно можеш да попаднеш в капана на свръхоптимизацията или просто на излишните разходи.
„В момента има истински бум около дълголетието – ако не правиш инфрачервена терапия, сауна, ледени бани и не приемаш 15 добавки, сякаш утре ще умреш“, казва Глен. „В един момент губим фокуса.“
Най-добрата стратегия: простота
Добрата новина е, че не ви е нужен „оптимизиран“ горещ шоколад, за да сте здрави – освен ако просто не ви харесва вкусът му.
Много столетници пият алкохол и ядат сладки неща – но в умерени количества. Истинските фактори за дълголетие са далеч по-прозаични: редовно движение, повече непреработени храни, достатъчно сън и време, прекарано с близки хора.
Добавките носят „микроползи“ само върху вече здравословен начин на живот, напомня Глен.
„Ако разчиташ на това какао, защото стоиш до 3 през нощта, за да гледаш сериали в Netflix, и после си изморен – нещата не работят така.“
Затова си направете онова горещо какао, което ви връща в детските зимни дни. Още по-добре – вдигнете чашата с приятел.
&format=webp)
&format=webp)
&format=webp)
&format=webp)
)
&format=webp)
&format=webp)
&format=webp)
,fit(1920:897)&format=webp)
,fit(140:94)&format=webp)
,fit(140:94)&format=webp)
,fit(140:94)&format=webp)
,fit(1920:897)&format=webp)
,fit(140:94)&format=webp)
,fit(140:94)&format=webp)
,fit(140:94)&format=webp)