Начини да удължите живота си със сигурност не липсват – дори и в разгара на празничния сезон, когато трапезите вечно са наредени с всевъзможни холестеролни бомби. Което е напълно нормално и напълно позволено – все пак Коледа е веднъж в годината, нали така?

И все пак през последния месец все по-често се говори за т.нар. „оптимизиран“ горещ шоколад. В социалните мрежи инфлуенсъри се кълнат, че техните вечерни напитки като MoonBrew и Beam, които съдържат магнезий, L-теанин и рейши, ще ви донесат по-дълбок сън.

Брандове като CocoaVia и Black Forest продават какао на прах с флаваноли – съединения, за които се твърди, че подпомагат сърдечното здраве. Just Ingredients предлага горещ шоколад без захар с добавен колаген, ашваганда и лъвска грива за „допълнителни ползи“. А Ballerina Farm дори пусна „костен бульон с какао“ – с протеин, колаген и аминокиселини, рекламиран като полезен за храносмилането и ставите.

Компанията SuppCo, която проследява пазара на хранителни добавки, съобщава пред Business Insider, че използването на какаови екстракти в добавки е нараснало с почти 100% за последната година.

Част от привлекателността, която обзема брандовете и известните личности, е самото усещане за здравословен ритуал – разбъркването на топла напитка вместо поредната таблетка. „Превръщаш добавката си в нещо по-интересно“, казва Джордан Глен, ръководител на научния екип на SuppCo.

От здравна гледна точка обаче това не винаги е най-разумният избор.

Горещото какао с добавки често е скъпо – в някои случаи около 2 долара на чаша – и съдържа по-ниски от препоръчителните дози от въпросните съставки.

И тук идва по-непопулярното мнение: празничните лакомства е по-добре да си останат просто нещо, на което можем да се насладим по време на празничния сезон.

Да, винаги е добре да ограничаваме захарта. И да, стандартните пакетчета горещ шоколад съдържат емулгатори, за които не желаем да мислим. Но в по-голямата картина на здравословния начин на живот научните данни показват, че е по-добре от време на време да си позволите „захарна бомба“ с маршмелоу, отколкото всяка вечер да пием „здравословен“ заместител.

Тъмният шоколад е полезен, но с някои уговорки

Какаовите зърна са богати на антиоксиданти и флаваноли, поради което тъмният шоколад – с минимално количество захар – години наред е рекламиран като здравословна храна.

Проблемът е, че много от заглавията пропускат уговорките.

„Не мисля, че някой може да изяде достатъчно шоколад, за да понижи холестерола и кръвното си налягане, без това да навреди на кръвната захар, теглото и други показатели“, казва д-р Лорън Гилстрап, кардиолог в Dartmouth-Hitchcock Health Center, пред Business Insider.

Най-полезният тъмен шоколад съдържа поне 80% какао и е по-скоро горчива плочка, отколкото изискан бонбон.

Разбира се, всеки е свободен да пие напитка с 90% какао в името на „биологичната си възраст“, но прекаленото фиксиране върху дълголетието също идва с определена цена.

„Ако прекарваш цялото си време в мисли колко дълго ще живееш, рискуваш просто да забравиш да живееш“, казва д-р Стивън Остад, научен директор на организация за изследване на здравословното стареене.

Големи обещания, налети в още по-голяма чаша

По думите на Глен повечето от тези какаови напитки с добавки са безопасни – най-вече защото съдържат ниски дози от всичко. Единственото, което той отбелязва, е че продуктът на Ballerina Farm съдържа добавена захар – важен детайл за хората, които се опитват да я ограничат

По-сериозен въпрос повдига напитката на Beam, която съдържа мелатонин и се рекламира като вечерна добавка.

„Психологически хората могат да стигнат до мисълта: ако не пия това, няма да спя добре“, казва Глен. „А аз не препоръчвам ежедневен прием на мелатонин.“

Основният въпрос, който човек трябва да си зададе, е какъв проблем се опитва да разреши – и дали добавката реално помага. В противен случай лесно можеш да попаднеш в капана на свръхоптимизацията или просто на излишните разходи.

„В момента има истински бум около дълголетието – ако не правиш инфрачервена терапия, сауна, ледени бани и не приемаш 15 добавки, сякаш утре ще умреш“, казва Глен. „В един момент губим фокуса.“

Най-добрата стратегия: простота

Добрата новина е, че не ви е нужен „оптимизиран“ горещ шоколад, за да сте здрави – освен ако просто не ви харесва вкусът му.

Много столетници пият алкохол и ядат сладки неща – но в умерени количества. Истинските фактори за дълголетие са далеч по-прозаични: редовно движение, повече непреработени храни, достатъчно сън и време, прекарано с близки хора.

Добавките носят „микроползи“ само върху вече здравословен начин на живот, напомня Глен.

„Ако разчиташ на това какао, защото стоиш до 3 през нощта, за да гледаш сериали в Netflix, и после си изморен – нещата не работят така.“

Затова си направете онова горещо какао, което ви връща в детските зимни дни. Още по-добре – вдигнете чашата с приятел.